Het had haar eerste Long Distance moeten worden, maar door het gecancelde zwemonderdeel kreeg Ironman Cozumel een iets ander karakter. Het zal de wedstrijd voor Marieke Brouwers niet minder onvergetelijk maken, want de Nederlandse Age Grouper was na 180 kilometer fietsen en 42.2 kilometer hardlopen niet alleen de overall AG winnares; ze vermorzelde ook al haar concurrenten.

De dag voor de wedstrijd liet Brouwers op socials nog optekenen dat ze geen idee had of ze überhaupt klaar was voor haar eerste hele triathlon, maar zojuist is gebleken dat ze dat méér dan voldoende was. Al meteen op de fiets pakte Brouwers een voorsprong en vanaf dat moment heeft ze de hele dag niemand meer teruggezien. Sterker nog; haar voorsprong werd zo enorm groot, dat in T2 de eerste achtervolgende vrouw pas na 22 minuten aan haar marathon mocht beginnen en ook tijdens de run bleef de voorsprong van Brouwers oplopen. Heel even had Brouwers nog wat last van steken in haar zij, maar ze ging onverminderd krachtig door, op weg naar een geweldige prestatie. Op het moment dat Brouwers finishte, was haar voorsprong al opgelopen tot meer dan veertig minuten.

Brouwers noteerde een fietstijd van 4:47:29 en een looptijd van 3:26:10. Daarmee kwam haar finishtijd uit op 8:16:18.

Het is niet het eerste internationale succes voor Brouwers. Eerder dit jaar werd ze al vierde bij Powerman Alsdorf en slechts een maand geleden zegevierde ze ook al bij de AG-race van Challenge Vieux Boucau.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Marieke Brouwers loopt naar de eindzege bij Ironman Cozumel (Foto: aangeleverd)

Marlene de Boer derde in profrace

Ook bij de profrace van Ironman Cozumel was er vandaag Nederlands succes. Daar werd Marlene de Boer derde en Diede Diederiks ging met een vijfde plaats naar huis.