Het is een kunst: een wedstrijd van start tot finish domineren. Die kunst wordt blijkbaar goed verstaan door Diede Diederiks want het is precies wat de Nederlandse topatlete – die anderhalve week geleden nog tweede werd bij Challenge Gran Canaria – zojuist deed tijdens het WK Cross Duathlon op Ibiza. Ze ging al tijdens de eerste run solo aan de leiding en dat veranderde op de fiets en tijdens de tweede run niet meer.

Het werd zodoende een ogenschijnlijk eenvoudig dagje – als je kunt spreken van eenvoudig bij een vrij lastige discipline als de Cross Duathlon – voor Diederiks. Ze werkte haar 6 kilometer hardlopen af in een tijd van 23:39 minuut en had toen al een voorsprong van een minuut op haar eerste achtervolgsters. Daarna raffelde ze haar 21 kilometer mountainbiken af in 1:09:23, ruim zes minuten sneller dan de snelste achtervolgsters, en de laatste run (3 kilometer, red.) was eigenlijk slechts nog een afmakertje.

Diederiks won de wedstrijd en daarmee de wereldtitel in een tijd van 1:45:42. Het zilver ging naar de Zwitserse Anna Zehnder, die 1:52:52 nodig had voor haar wedstrijd en dus ruim zeven minuten langer dan Diederiks. Het brons ging naar de Spaanse Eva Garcia Gonzalez; zij kwam na 1:55:54 over de finish.