Diede Diederiks leverde zojuist een prachtige prestatie door de Europese titel binnen te slepen tijdens het EK Middle Distance Duathlon bij Powerman Alsdorf. Diederiks liet er geen twijfel over bestaan, want met een finishtijd van 2:45:01 uur, lag ze 2:30 minuut voor op de tweede dame: de Zwitserse Melanie Maurer. Diederiks wat niet de enige Nederlandse op het podium, want Marieke Brouwers pakte een mooie derde plek (+6:41). 

Bij de mannen was er ook Nederlands succes, want daar behaalde Lars van der Knaap een mooie tweede plaats. De wedstrijd werd gewonnen door de Belgische Kenneth Vandendriessche in 2:24:57 uur. Van der Knaap legde dus beslag op het zilver (+1:23) en met de Duitse Simon Huckestein was het podium compleet (+1:48). Daan de Groot pakte net geen podium en finishte op 2:57 minuut afstand van de winnaar als vierde. 

Atleten moesten vandaag tien kilometer lopen, 60 kilometer fietsen en tot slot nog eens tien kilometer lopen.

Vrouwenrace

Na de eerste run bleven de eerste zeven dames – er deden in totaal tien atleten mee – bij elkaar. Behalve Diederiks, Maurer en Brouwers, behielden ook twee andere Nederlandse atleten de aansluiting: Ann Schoot Uiterkamp en Janien Lubben. Een handjevol seconden later sprong ook Sophie van der Most op de fiets. Met een fietstijd van 1:28:39 uur achter haar naam noteerde Diederiks de snelste fietstijd. Daarmee genoot de atlete al een ruime voorsprong bij aanvang van de tweede run.

Diederiks volbracht de afsluitende tien kilometer in slechts 36:49 minuut en sleepte zo het eremetaal binnen. Maurer liep het tweede looponderdeel dan wel enkele seconden harder, met name haar slechtere fietsonderdeel en trage eerste wissel, zorgden ervoor dat ze genoegen moest nemen met zilver. Brouwers klokte 38:31 minuut op de laatste tien kilometer lopen.

Van der Most passeerde de streep uiteindelijk met een zesde plek, Lubben werd zevende en Schoot Uiterkamp kwam als achtste over de finish.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het mannepodium van Powerman Alsdorf. (Foto: Europe Triathlon)

Mannenrace

Daar waar de dames grotendeels bij elkaar bleven tijdens de eerste run, was er bij de mannen één atleet die er direct hard vandoor ging. Dat was Franse Benjamin Choquert, die met looptijden van 29:43 minuut en 33:19 minuut niet alleen de eerste, maar ook de tweede run de snelste loper was. Tijdens het fietsen verloor de Fransman echter zijn koppositie. 

Van der Knaap bevond zich met een looptijd van 31:13 minuut net achter een grote groep van zes atleten – met onder andere Vandendriessche – na het eerste looponderdeel. De Groot wisselde kort na Van der Knaap als tiende naar het fietsen. 

Eenmaal in het zadel begon Van der Knaap posities goed te maken, net als Vandendriessche die overtuigend richting de kop reed.

Tijdens het afsluitend looponderdeel waande Vandendriessche zich veilig op kop en zo liep hij in 33:19 minuut richting een ruime overwinning. Van der Knaap eigende zich met een looptijd van 31:56 minuut een nette tweede plaats toe en Huckestein rende richting brons. De Groot had 33:38 minuut nodig voor de laatste tien kilometer lopen en nam zo genoegen met een vierde plek. 

Met Bram Smit, die als zevende over de streep kwam, finishten maar liefst drie Nederlanders in de top tien.