Ze kon het podium bijna ruiken, maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met een vierde plek: Diede Diederiks sleepte zojuist de zogeheten chocolademedaille binnen bij Ironman 70.3 Kraichgau. De race werd gewonnen door de Duitse Laura Philipp, die liet zien weer in vorm te zijn na de coronabesmetting die ze eerder deze maand opliep. De atlete scherpte met een eindtijd van 4:19:04 uur het parcoursrecord aan. De tweede plaats was aan de eveneens Duitse Daniela Bleymehl besteed (+3:30). De Franse Julie Lemmolo bleef Diederiks op het nippertje voor en pakte brons (+12:20).

Zoals vaker, moest Diederiks het ontgelden tegen de snelle zwemmers tijdens het eerste onderdeel. Zo klom de atlete als zevende, op 4:28 minuut afstand van de snelste zwemster – Iemmolo – aan wal. Philipp wisselde als tweede (+0:25), de Engelse Olivia Mitchell als derde (+0:58) en Bleymehl als vierde (+1:07).

In lijn der verwachting begon Diederiks tijdens het fietsonderdeel al langzaam naar voren toe te schuiven. Zo kwam ze na ongeveer 40 kilometer op een vierde plaats te rijden. Gezien het flinke tempo dat Philipp er op kop oplegde, werd haar achterstand tot de eerste dame alsnog groter. Ongeveer halverwege het fietsen keek Diederiks tegen ruim zeven minuten achterstand op.

Voorin het veld moest Iemmolo na zo’n dertig kilometer accepteren dat rijden in het wiel van Philipp haar teveel energie zou kosten en zo moest ze de Duitse atlete laten gaan. Ondertussen kwam Bleymehl sterk opgezet. Na zo’n 75 kilometer slaagde Bleymehl erin om Iemmolo in te halen. Zo lag Philipp nog altijd sterk op kop, Bleymehl op ongeveer een halve minuut in de achtervolging, Iemmolo op een derde positie (+3:33) en Diederiks vierde (+8:31).

Het was Philipp die als eerste haar fiets in de rekken mocht hangen. Het fietsonderdeel had voor haar niet veel langer moeten duren, want bij aankomst in T2 had Philipp nog slechts zes seconden voorsprong op Bleymehl. Tijdens het lopen werd dat gat echter snel weer groter. Na twee kilometer lopen lag Philipp weer ruim dertig seconden voor Bleymehl.

Terwijl Philipp and Bleymehl voorin de strijd met elkaar aan gingen, vocht Diederiks met Iemmolo om het brons. Diederiks liep harder dan de Franse atlete, maar of het genoeg was om de atlete in te halen, zou er nog om spannen.

Uiteindelijk bleek Iemmolo sterk genoeg om haar derde plaats te handhaven. Zo nam Diederiks genoegen met een chocolademedaille en viel ze dus net buiten het podium. De winst ging naar Philipp, die duidelijk ongenaakbaar was. Bleymehl pakte het zilver en het brons werd dus door Iemmolo veilig gesteld. Diederiks noteerde met een halve marathon van 1:24:05 uur wel de derde snelste looptijd.