Onder stormachtige weersomstandigheden pakte Diede Diederiks zojuist een zevende plaats op het WK Cross Triathlon. Ze kwam ongetwijfeld voor een medaille – Diederiks kende namelijk een zeer succesvol seizoen en werd dus als topfavoriet gezien – maar moest vandaag genoegen nemen met een positie buiten het podium. De Zwitserse Loanne Duvoisin zegevierde na 1:37:42 uur, het zilver ging naar de Italiaanse Sandra Mairhofer (+1:53) en met de Tsjechische Aneta Grabmullerova was het podium compleet (+3:45). Diederiks finishte 5:46 minuut na de winnares. Maaike Telkamp (+8:26) en Romy Spoelder (+8:43) werden respectievelijk vierde en vijfde in de U23 categorie en finishten als negende en tiende overall.

Bij de mannen was het de Franse Arthur Serrieres die na 1:23:43 uur het lint boven zijn hoofd mocht tillen. Daarachter was het spannend tussen de Franse Arthur Forissier en de Spaanse Ruben Ruzafa om het zilver. Het was uiteindelijk Forissier die de tweede plaats – vlak voor de neus van zijn concurrent – wist veilig te stellen (+1:07). Met Ruzafa was het podium dus compleet (+1:13). Wouter Dijkshoorn leverde overall gezien de beste Nederlandse prestatie dankzij zijn vijftiende plek (+5:29). Hugo Jan Bosscher kwam als 26e overall over de streep en werd negende in de categorie U23 (+9:17). Lucas Goene werd tiende in zijn leeftijdscategorie en finishte als 27e overall (+10:35).

Vrouwenrace

Na een ruig zwemonderdeel zette de Franse Margot Garabedian – die gisteren nog het WK Aquathlon won – als eerste haar badmuts af. Spoelder wisselde als elfde overall en lag op dit punt derde in haar leeftijdscategorie. Diederiks keek na het zwemmen op tegen drie minuten achterstand en wisselde als dertiende. Waar Telkamp zich na dit eerste onderdeel bevond, is helaas onduidelijk aangezien haar chip pas vanaf het looponderdeel tijden registreerde.

Diederiks baande zich op de fiets, zoals ze dat vaker doet, snel een weg naar voren. Op kop ging Duvoisin flink op de pedalen staan tijdens het fietsen en zo schoof ze op van een zevende plaats na het zwemmen naar de eerste plaats bij aankomst in T2.

Tijdens het lopen maakte Duvoisin het vol overtuiging af. De Zwitserse liep met 25:18 minuut – over zes kilometer – en met een verschil van 40 seconden de snelste looptijd overall. Diederiks klokte de vierde looptijd – 26:31 minuut – en kwam daarmee dus als zevende over de streep. Telkamp kwam dankzij een looponderdeel van 28:14 minuut uit op een negende plaats overall en een vierde plaats in de U23 categorie. Spoelder noteerde 28:02 minuut tijdens het regenachtige looponderdeel en finishte daarmee als tiende tussen de elite en als vijfde U23 atlete.

Mannenrace

Het kwam niet geheel als een verrassing om Richard Varga als eerste aan wal te zien komen na het zwemonderdeel. Hij mocht na 11:33 minuut op zijn mountainbike springen en genoot een voorsprong van ongeveer 30 seconden op zijn eerste achtervolger: de Spaanse Gesus Jimenez Gimino. Bosscher mocht als achtste overall – derde in de categorie U23 – aan het fietsen beginnen. Hij lag op dit punt 1:07 minuut achter Varga. Goene wisselde als zeventiende overall (+1:19) en Dijkshoorn pakte als 24e zijn fiets uit de rekken (+2:03).

Varga sneuvelde om nog onduidelijke reden tijdens het fietsen en verdween zo uit de top. Het was de Franse Theo Dupras die na een sterk fietsonderdeel als eerste T2 bereikte. Serrieres volgde direct in zijn wiel en de Spaanse Eneko Llanos – die al lange tijd in de sport meedraait – lag opvallend genoeg op een nette derde plaats (+0:25).

Terwijl Dijkshoorn als laatste Nederlander T1 in stormde, was hij na het fietsonderdeel als eerste Nederlander weer terug. Als zestiende overall maakte hij zich op voor het lopen (+3:19). Goene lag na het fietsen net voor Bosscher op een 24e plaats (+5:50). Bosscher volgde dus direct in Goene’s schaduw.

Voorin het veld werden de kaarten opnieuw geschud tijdens het lopen. Serrieres zette het sterkste looponderdeel neer en wist daarmee zijn positie voorin het veld te handhaven en zelfs een plek op te schuiven. Zo was het Serrieres die zegevierde. Forissier liep sterk naar een tweede plaats toe en Ruzafa legde beslag op het brons.

Dijkshoorn haalde tijdens het lopen nog een atleet in en kwam zo als vijftiende over de streep (+5:29). Bosscher pakte een 26e plaats overall en werd tiende in de categorie U23, terwijl Goene direct na hem een 27e plaats pakte en elfde in de categorie U23 werd.

Dijkshoorn tijdens het lopen. (Foto: 3athlon.nl)