Terwijl Nicola Spirig, Holly Lawrence, Daniel Baekkegard en Sam Laidlow gisteren werden gepresenteerd als ‘Captain’s Picks’ voor de Collins Cup – en daarmee dus dankzij de teamcaptains van Team Europe een wildcard krijgen – betekent dat automatisch voor andere atleten dat zij niet zijn geselecteerd: onder andere Frederic Funk en Emma Pallant-Browne zullen niet in actie komen. Het levert een storm aan reacties op van vooraanstaande profatleten.

Tim Don spreekt bijvoorbeeld van commerciële beslissingen en geen beslissingen op basis van prestaties, wanneer hij openlijk een hart onder de riem van Pallant-Browne steekt. Joycelyn McCauley, Reece Barclay, Nikki Bartlett en Ellie Salthouse laten allemaal ook weten de keuze totaal niet te begrijpen en mee te voelen met Pallant-Browne. Zelf reageert ze: ‘Geschokt niet te zijn geselecteerd. Maar ik heb in deze wereld geleerd: creëer je eigen kansen, accepteer je nederlaag en gebruik teleurstelling om je limieten extra op te zoeken.”

Ook Funk is teleurgesteld. “Ik had verwacht geselecteerd te worden omdat ik consistent goed presteer op de Middle Distance. Maar omdat ik nog geen Long Distances race, is het bijna onmogelijk om me te kwalificeren met dit kwalificatiesysteem.”