Een beetje teleurgesteld keert Donald Hillebregt dit weekend terug uit Kazachstan. Daar werd hij zojuist 30e tijdens de Nur-Sultan ITU World Cup, een race die last-minute werd omgetoverd tot een duathlon. ,,Iets met rioolwater dat door de hevige regen van gisteren niet weg kon stromen, waardoor ze het zwemonderdeel niet aandurfden. Ik kwam hier voor Olympische punten, maar die worden met een duathlon niet vergeven. Ja, dat is gewoon klote.”

Een race in Kazachstan dus, ver van huis, maar al vanaf de start wist Hillebregt dus dat hij niet zijn gehoopte Olympische punten kon verdienen. In plaats van een Olympische afstand werd er 5 kilometer gelopen, 40 kilometer gefietst en nog eens 10 kilometer gelopen. ,,Ik heb nu redelijk behouden geracet, omdat ik volgende week ook in Antwerpen aan de start sta. Ik wilde nu dus niet te gek doen en zo ben ik de race dan ook in gegaan. Natuurlijk is dat jammer, maar soms is het goed om wat verder vooruit te kijken.”

Uiteindelijk kwam Hillebregt op ongeveer 20 seconden van de kopgroep in de eerste wisselzone. De eerst vijf kilometer ging hij verre van voluit. Op de fiets sloot hij aan bij de kopgroep, maar tijdens de afsluitende tien kilometer verloor Hillebregt uiteindelijk bijna vijf minuten op de Australische winnaar Matthew Hauser. ,,Pas gedurende de laatste vijf kilometer heb ik ├ęcht doorgelopen, omdat ik toen wist dat top dertig mogelijk was en ik nog wat ITU-punten kon halen. Maar echt diep ben ik niet gegaan. Ik wilde sparen voor Antwerpen.”