Aankomende zondag vindt – na drie weken uitstel, alsnog – de halve triathlon van Nieuwkoop plaats; een echte klassieker. Dat is ook wel te zien aan de vele bekende namen die op de startlijst voorbij komen. Zo zal de strijd bij de mannen gaan tussen namen als Dirk Wijnalda, Sven Strijk, Erik-Simon Strijk, Diederik Scheltinga, Eric van der Linden en zelfs Menno Koolhaas, die voor het eerst op een halve van start gaat. Bij de vrouwen wordt het waarschijnlijk spannend tussen Jorieke Casteleijn, Carla van Rooijen en Ilona Eversdijk. In dit artikel een verwachting op basis van eerdere prestaties dit seizoen en de wedstrijd van vorig jaar.

Hoe staat het ervoor met de mannen?
Best presterende atleet van bovengenoemde deelnemers was vorig jaar Wijnalda: hij finishte toen als vijfde op het toen nog NK. Wijnalda liep toen een opvallend sterke halve marathon in 1:17, dat was zelfs anderhalve minuut harder dan winnaar Evert Scheltinga. Daarachter kwam op de zesde plaats Sven Strijk en als achtste Diederik Scheltinga. Twee laatstgenoemde zakten sterk terug tijdens het lopen, zo liepen Diederik Scheltinga en Sven Strijk toen 1:27 en 1:33. Scheltinga liet eerder dit seizoen al zien dat hij op het moment weer in goede loopvorm verkeert; tijdens de Israman haalde hij begin van dit jaar nog menig atleet in tijdens de zware halve marathon en werd hij uiteindelijk derde.

(tekst gaat verder onder foto)

Wijnalda vorig jaar in Nieuwkoop. (Foto: Romy Louise van Schooneveld)

Daar waar Sven Strijk altijd hard zwemt en fietst, gebeurt het vaker dat hij tijdens het looponderdeel enigszins terugzakt, maar als hij een grote voorsprong behaalt op de fiets – of zijn lopen heeft verbeterd – maakt hij grote kans op de winst zondag. De oudste van de gebroeders Strijk, Erik-Simon, zal dit jaar ook aan de start staan. Eerder dit seizoen werd hij derde tijdens de halve triathlon van Brouwersdam.

(tekst gaat verder onder foto)

Sven Strijk vorig jaar in Nieuwkoop. (Foto: Romy Louise van Schooneveld)

Iemand die we ook voorin de race kunnen verwachten is Eric van der Linden, oud Olympiër en meervoudig Nederlands kampioen; dan wel voornamelijk rond de periode 2000. Maar een leeftijd van 45 jaar schrikt op deze langere afstanden niet per definitie af; zo laat ook Wijnalda nog altijd zien. Daarnaast liet Van der Linden een paar weken terug in Australië al zien het ‘kunstje’ nog niet verleerd te zijn.

Een nieuw gezicht op de halve, is dat van Koolhaas. Vorig jaar werd hij geconfronteerd met het hoge niveau van de internationale top op de korte afstand en zo kiest hij er – na een moeilijk jaar – in 2019 voor het plezier in de sport terug te vinden. Eerder deze maand won hij de OD in Amsterdam, maar toch is een halve wel even wat anders; we zijn dan ook benieuwd hoe Koolhaas dit zal ervaren aankomende zondag.

(tekst gaat verder onder foto)

Scheltinga kort na de finish in Nieuwkoop vorig jaar. (Foto: Romy Louise van Schooneveld)

De verwachtingen voor de vrouwenrace
Vorig jaar werd Jorieke Casteleijn derde vrouw in Nieuwkoop; en ook dit jaar zal zij weer meeracen voor het podium of zelfs de winst. Casteleijn zette toen een sterke looptijd neer en was daarmee zelfs sneller dan de eerste twee dames. De aansluiting met zwemmen kon ze in 2018 net niet maken, maar wellicht is dat in het veld van dit jaar anders. Casteleijn trok eerder dit seizoen al aan het langste eind in Breukelen.

Ook Carla van Rooijen was vorig jaar van de partij: zij werd zesde op een kwartier afstand van Casteleijn. Met de vorm van de atlete lijkt het dit jaar goed te zitten: ze won twee weken geleden de Olympische afstand in Vathorst en zal zondag met het thuisvoordeel racen.

Terwijl er natuurlijk altijd meerdere atleten loeren op een kans, lijkt ook Ilona Eversdijk goede papieren te hebben om goed te eindigen. De Almeerse beheerst alle onderdelen vrij goed, maar kwam een paar weken terug in Almere wel hard ten val. Als zij daar inmiddels volledig van is hersteld, zal ze zeker aanspraak kunnen maken op een podiumplaats. Zondag 16 juni klinkt om 11:00 het startschot voor de 37eeditie van triathlon Nieuwkoop.

Het podium bij de vrouwen in 2018, Casteleijn als derde. Winnares Marleen Honkoop en Els Visser tweede vrouw. (Foto: Romy Louise van Schooneveld)