Het is niet niks: topatleet zijn maar door de druk – en diverse mindere resultaten op rij tijdens internationale wedstrijden – het plezier in de sport een beetje kwijt raken. Het gebeurde Menno Koolhaas, die naar eigen zeggen te slecht presteerde bij een aantal World Cups in het buitenland en daar ‘slechts’ diende als veldopvulling. Begin dit seizoen deed hij daarom expres een stapje terug. ,,Even gewoon doen wat ik leuk vind. Geen stress, geen spanning. Het plezier terugvinden. Dan kan ik later dit jaar of volgend jaar altijd wel weer starten in het buitenland.”

Dat plezier vond hij vandaag onder andere tijdens de Stadstriathlon Amsterdam Nieuw-West. Hij won er de OD met overmacht en bleek na 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen overduidelijk de sterkste. En dat uitgerekend bij een wedstrijd die hem dicht aan het hart gaat: in 2016 werd hij hier namelijk Nederlands Kampioen OD en in 2017 stond hij opnieuw op het podium.

Direct na zijn finish spreken we met hem over het plezier van winnen, het mooie van de sport, maar dus ook die moeilijke kant en het mentale gedeelte wat lastig kan zijn.