Stijn Jansen liet vandaag niemand in zijn buurt komen tijdens de sprintafstand van de 34e UT-Triathlon in Enschede. Met overmacht trok hij de wedstrijd naar zich toe. Bij de vrouwen was het Sylvia van Breda die op het hoogste treetje van het podium mocht plaatsnemen.

Al na het zwemmen had Jansen een voorsprong van 50 seconden. ,,Het was een steady race. Ik heb hard gezwommen, maar het fietsen was wat zwaarder door de wind. De eerste anderhalve ronde met lopen heb ik hard gepusht, maar daarna kreeg ik het zwaar. Omdat ik ver voorop liep, lukte het mij mentaal niet meer om te blijven pushen.” Dit was niet gek aangezien Jansen – op één man na – iedereen dubbelde tijdens het lopen.

Het was dan ook geen wedstrijd tegen mannen van zijn eigen niveau. ,,Toch is het goed om soms een wedstrijd te winnen. Ik win eigenlijk nooit, ik verlies altijd; als ik het goed doe word ik tweede. Dan is het wel goed om het gevoel van winnen weer eens te ervaren. Je zou het ‘leren winnen’ kunnen noemen.”

Ondanks de beperkte tegenstand vandaag, wilde Jansen alles geven. ,,Ik zag deze race als een test. De afgelopen weken heb ik veel last gehad van een rugblessure. Deze pijn straalde soms uit naar mijn benen; voor de wedstrijd was het dan ook mijn angst dat ik hier last van zou krijgen.” Gelukkig gebeurde dit niet en kon de Twentenaar een, naar eigen zeggen, steady wedstrijd neer zetten.

Jansen won uiteindelijk in een tijd van 54:41. De 500 meter zwemmen werkte hij af in 06:19 minuut, de 20 kilometer fietsen in 30:11 minuut en hij liep een snelle 5 kilometer in 15:26. Achter Jansen werd Danny Boom tweede en Tom de Wilt derde.

Bij de vrouwen was het Van Breda die als eerste over de finish kwam. Met een voorsprong van 51 seconden op de nummer twee pakte zij de titel in een eindtijd van 01:04:42. Van Breda bleef Lieke Hegeman en Saskia Bekhuis voor, die respectievelijk het zilver en het brons opeisten.

Stijn Jansen stormt blij over de finish in Enschede. (Foto: 3athlon.nl)