Onder een strakblauwe hemel hebben Franz Loeschke en Sara Svensk zojuist Ironman 70.3 St. Pölten gewonnen. Loeschke liep lang op de tweede plek, maar greep op het laatste moment de leiding en finishte in een eindtijd van 3:52:37. Svensk reed op de fiets door het veld naar voren en verzilverde de voorsprong met een gouden plak bij het lopen. Zij kwam na 4:26:05 als snelste vrouw over de finish. Michiel de Wilde stond als Nederlandse pro aan de start, maar beleefde een onfortuinlijke race. Hij ging tijdens het fietsen onderuit en eindigde daarmee in het ziekenhuis. Volgens de eerste berichten gaat het naar omstandigheden goed met hem.

De pro mannen doken vanochtend als eerste in het nog altijd koude water. Een kopgroep van zeven heren wist na ruim 24 minuten het zwemonderdeel – dat in twee verschillende meertjes plaatsvond – te completeren. Verdedigend kampioen Michael Weiss liep ruim drie minuten achterstand op en had in de volgende twee onderdelen dus nog wat goed te maken. Bij het fietsen was er aanvankelijk een kopgroep van zeven man, waaruit telkens atleten werden gelost, met name bij Gansbach waar acht kilometer geklommen moest worden. Uiteindelijk was het de Italiaan Giulio Molinari die als eerste zijn fiets weer mocht parkeren, met nog twee atleten binnen een minuut en Weiss die tot op twee minuten genaderd was. Voor Molinari stopte de race echter in de tweede wisselzone .

Door de opgave van Molinari was de Duitse Loeschke de eerste atleet op het loopparcours, met de Oostenrijker Thomas Steger op zijn hielen. Die laatste wist in no-time de leiding te nemen en liep in de eerste tien kilometer een minuut los. Vervolgens wist hij deze voorsprong gelijk te houden, waarmee de winst voor Steger lang een uitgemaakte zaak leek. In de allerlaatste kilometer wist Loeschke echter in ultimo de leiding over te nemen en met een eindtijd van 3:52:37 de race te winnen. Steger volgde op een halve minuut, Weiss werd op drie minuten derde.

(tekst gaat verder onder de foto)

Sara Svensk stevig aan de leiding. (Foto: Ironman.com)

Bij de dames was Anna-Lena Pohl met een zwemtijd van 27:15 ruim de snelste in de beide meren: de rest van het veld liep twee minuten achterstand op. Pohl wist haar leiding niet lang vast te houden, al na 25 kilometer fietsen werd ze door de Oostenrijkse Bianca Steuer bijgehaald en later ook door de Zweedse Sara Svensk. Svensk liet er geen gras over groeien, ze greep de leiding en liet de andere dames achter zich. Uiteindelijk reed ze een voorsprong van anderhalve minuut bij elkaar op Steuer, terwijl de rest van het veld volgde op meer dan vier minuten.

Svensk wist haar voorsprong bij het lopen nog iets te spekken, terwijl achter haar de Duitse Julia Gajer inliep op Steuer. Na tien kilometer lopen bleven de onderlinge verschillen echter gelijk. Svensk won de race in 4:26:05, Steuer werd op twee minuten tweede, Gajer op vier minuten derde.