De Franse Vincent Luis verandert alles dat hij aanraakt in goud. Ook vandaag was hij opnieuw de sterkste, dit keer tijdens de World Cup Arzachena. Spannend was het wel, want lang ging hij gelijk op met de Noorse Kristian Blummenfelt. Laatstgenoemde probeerde het in de slotmeters zelfs nog even, maar een vernietigende versnelling van de Fransman bleek hem toch te veel. Het brons ging naar de Britse Alistair Brownlee. De Nederlandse Donald Hillebregt beleefde een zware dag en werd 57e op ruim zes minuten achterstand.

Met namen als Vincent Luis, Gustav Iden, Henri Schoeman, Kristian Blummenfelt, Jelle Geens, Pierre le Corre, Jonas Schomburg, Léo Bergere, Dorian Coninx, Richard Murray en Alistair Brownlee aan de start was in ieder geval al voor het startschot duidelijk dat het vandaag hard zou gaan – of dat de wedstrijd op z’n minst hard gemaakt zou worden – en dat gebeurde dan ook. Net als bij de vrouwenrace, die werd gedomineerd door Flora Duffy en waar Rachel Klamer zevende werd, bestond de wedstrijd uit 750 meter zwemmen, 19.3 kilometer fietsen inclusief drie keer een flinke beklimming en tot slot vijf kilometer hardlopen met opnieuw een paar klimmetjes.

Na het zwemmen kwamen de mannen eigenlijk in één groot lint uit het water, waarbij Luis de eerste man terug op het land was. Geen wonder ook, want de Fransman voerde in het water eigenlijk constant het veld aan en toonde daarmee direct zijn ambities. Hillebregt kwam als 22e uit het water, keek tegen een achterstand van 36 seconden op en daarmee had hij alle mogelijkheid om zich in een grote groep op de fiets te voegen.

(tekst gaat verder onder foto)

Een breed veld tijdens de eerste meters van het zwemmen. (Foto: 3athlon.nl)

Op de fiets waren het gelijk Luis, Schoeman, Le Corre en Schomburg die er, dankzij een klein gaatje tijdens het zwemmen en razendsnelle wissels, vandoor gingen en een kopgroep vormden. Toch gebeurde er de eerste kilometers direct ontzettend veel, vooral omdat er al snel geklommen werd en Luis er een flink tempo op legde. Schoeman was daarvan het eerste slachtoffer, maar ook achter de kopgroep vonden er vele positiewisselingen plaats, ontstonden er nieuwe groepjes, reden er mannen naar voren, veranderden alle verschillen en was het voor veel atleten even aftasten wat nu precies de krachtsverhoudingen waren.

Na de eerste van drie fietsrondes werd iets meer duidelijk en leek een nieuwe kopgroep van negen man aardig gesetteld. Schoeman zat daar ook weer bij en naast de eerder genoemde favorieten sloten ook onder andere Blummenfelt en Brownlee aan. Coninx en Iden waren de twee grootste namen die vooralsnog de aansluiting misten en op twintig seconden achterstand in de eerste achtervolgende groep doorkwamen. Hillebregt kwam in de tweede achtervolgende groep door, had 46 seconden achterstand en werd onder andere vergezeld door wereldtopper Geens. Lang zou dat niet duren, want in de tweede fietsronde bleven eigenlijk alle groepen intact en bleven de meeste verschillen gelijk aan elkaar, maar zakte Hillebregt plotseling ver naar achteren en verloor hij meer dan een minuut.

(tekst gaat verder onder foto)

Kopgroep met veel favorieten richting wisselzone. (Foto: 3athlon.nl)

Het was dezelfde kopgroep die uiteindelijk als eerste aan het lopen begon, terwijl de achtervolgende groep nog wel wat van de achterstand had afgesnoept. Hillebregt verloor in de laatste fietsronde opnieuw een minuut en begon als 41e – met 2:40 minuut achterstand – aan de afsluitende run.

In tegenstelling tot wat er door velen werd verwacht, was het niet Luis die het initiatief nam bij het lopen, maar de Spaanse Antonio Serrat Seoane die er op hoog tempo vandoor stoof en iedereen in die beginfase het nakijken gaf. Toch duurde het niet lang voor het wel Luis was, samen met Blummenfelt overigens, die weer langszij kwamen en het tempo nog meer begon op te voeren. Toch bleef Seoane wel in hun kielzog volgen en zo waren het deze drie atleten die aan de leiding gingen tijdens de eerste van twee looprondes.

Met nog zo’n twee kilometer te gaan versnelde Luis nogmaals en toen moest Seoane er wel af. Blummenfelt verblikte of verbloosde niet en kon de Fransman wel volgen en dus kon het in de slotfase nog wel eens spannend worden. Met nog een kilometer te gaan begon de Noor zelfs een beetje te bluffen door schouder aan schouder te gaan lopen en er even later zelfs voor te steken. Toch had de Fransman daar met nog zo’n driehonderd meter te gaan genoeg van en dus plaatste Luis toen een vernietigende, niet te volgen versnelling.

Zo maakte Luis zijn favorietenrol dus waar door te winnen in een eindtijd van 54:25 minuut. Blummenfelt volgde op 5 seconden terwijl Brownlee, die de Spaanse Seoane nog voorbij stevende, het brons opeiste met 21 seconden achterstand. Hillebregt beleefde ook een zwaar looponderdeel en kwam uiteindelijk als 57e over de streep. Daarbij had hij een achterstand van 6:25 minuut.

Luis pakt de overwinning. (Foto: 3athlon.nl)