,,Als ik laatste was geworden, dan zou het jammer zijn geweest. Maar, dan had ik dat tussen dit startveld niet gek gevonden. Er stonden negen grote namen aan de start, waaronder Marco van der Stel natuurlijk. Dat ik uiteindelijk geen laatste werd, is alleen maar mooi.” Daags na de Super League Triathlon in Rotterdam spreken we met Donald Hillebregt. Hij werd overall negende van de tien, maar liet zichzelf zeker in de laatste heat goed zien door uiteindelijk derde te worden. ,,Dat was toch wel even genieten hoor.”

De maandag na de wedstrijd – vandaag –  heeft Hillebregt gebruikt om ‘even lekker uit te slapen’ en op het moment dat we hem spreken, rond een uurtje of half elf, heeft hij net zijn ontbijt achter de kiezen. Er staan drie rustige hersteltrainingen op het programma. ,,Gisteren hebben we drie keer een maximale inspanning geleverd van ongeveer een kwartier. Dat kun je dus vergelijken met drie keer vijf kilometer voluit hardlopen. Ja, dat blijf je wel even een dagje voelen, natuurlijk.”

‘Heerlijk om weer in eigen land te racen’

Heel gek is dat niet, want alle tien deelnemers zwommen 200 meter, fietsten 4 kilometer en liepen 1 kilometer. Niet één, maar drie keer, met slechts hele korte tussenpauzes en elke keer in een andere volgorde. ,,Het was vooral heel lekker om weer in eigen land te kunnen racen. Ik ging er in met de wetenschap dat het startveld ijzersterk was. Natuurlijk, ik heb Marco van der Stel vorig jaar verslagen tijdens het NK Sprint, maar hij is dit soort startvelden veel beter gewend dan ik.”

(tekst gaat verder onder foto)

Donald Hillebregt geeft alles tijdens Super League Triathlon Rotterdam. (Foto: SLT / Facebook Donald Hillebregt)

‘Het werd snel duidelijk dat ik laatste zou worden’

Het was voor Hillebregt dan ook niet geheel onverwachts dat hij in de eerste heat niks had in te brengen, al kwam dat vooral door ‘pech’ en niet zozeer door het ontbreken van niveau of vorm. Tijdens het zwemmen liep hij een minimale achterstand op, waardoor hij tijdens het fietsonderdeel – dat zich in Zwift afspeelde – in zijn eentje achter de grote groep kwam te hangen. Daardoor genoot Hillebregt niet van het drafting voordeel en werd het schier onmogelijk om de aansluiting te vinden. ,,Het werd inderdaad vrij snel duidelijk dat ik laatste zou worden. Natuurlijk, dat voelt niet fijn, maar ik heb tegen mezelf gezegd dat het dan maar zo zou zijn. Ik heb die heat niet meer alles gegeven in de hoop dat ik in de volgende twee heats wat punten zou pakken.”

Iedere heat konden atleten namelijk – op basis van klassering – een bepaalde hoeveelheid punten verdienen. Toch lukte het Hillebregt ook in de tweede heat nog niet om zich echt in de kijker te racen en hij bleek opnieuw samen met Van der Stel hekkensluiter. ,,Maar ik merkte wel dat ik steeds lekkerder in mijn ritme kwam. Blijkbaar heb ik races nodig, om goed te kunnen racen. Dat wedstrijdritme, dat is heel belangrijk.”

‘Als je de finish kunt zien, moet je alles geven. Dat heb ik gedaan’

En zo kwam het dan ook dat Hillebregt in de derde heat (lopen, zwemmen, fietsen, red.) ineens goed meedraaide. ,,Ik liep zelfs even op kop, maar wist ook dat dat niet helemaal de bedoeling was. Toen heb ik een beetje gas teruggenomen, omdat ik ervoor wilde zorgen dat ik ook tijdens het zwemmen kon blijven aanhaken.” Dat lukte en vervolgens had Hillebregt goede aansluiting tijdens het laatste fietsonderdeel. Twee koplopers waren gevlogen, maar daarachter vormde zich een grote groep met ook Hillebregt. ,,Ik wist dat het een sprint zou worden. En, ik heb dan wel geen ervaring met Zwift, maar ik wist ook dat als je de finish kunt zien, je gewoon alles moet geven. Dat heb ik gedaan.”

‘Kleine jongetje uit Hillegom kon nog aardig meedoen’

En met succes, want het leverde hem de winst in de sprint op, daarmee een derde plaats in de derde heat en dáárdoor ook een negende in plaats van tiende overall plaats. ,,Ik heb de Super League Triathlon nog nooit meegemaakt, maar het was allemaal heel gelikt. Heel vet om mee te maken. En tuurlijk, ik wil álles winnen, maar ik had tijdens het racen in ieder geval niet het gevoel dat er negen grote mannen aan de start stonden en één klein jongetje uit Hillegom. Dat kleine jongetje uit Hillegom kon in ieder geval nog aardig meedoen.”

Donald Hillebregt, uiterst links, liet zich tijdens de derde heat goed zien. (Foto: SLT / Facebook Donald Hillebregt)