In een spannende strijd met zeer afwisselende uitslagen over alle drie de stages, trok de Duitse Justus Nieschlag zojuist aan het langste eind tijdens de SLT Arena Games in Rotterdam. Donald Hillebregt zette met een negende plek de beste Nederlandse prestatie neer en wist in de laatste stage – dankzij een sterk afsluitend fietsonderdeel – nog netjes als derde te finishen. Marco van der Stel kwam in het totaalklassement van deze sterk bezette wedstrijd als tiende over de streep. Voorin maakten de Portugese Vasco Vilaca en de Spaanse Javier Gomez het podium naast Nieschlag compleet.

Stage 1 : swim-bike-run

Anders dan bij de dames werd er bij de mannen nog weinig verschil gemaakt in het water. Toch wist de Franse Pierre Le Corre de rest nét voor te blijven over de 200 meter zwemmen en zo als eerste te vertrekken op Zwift. In de virtuele wereld ontstond al snel een groepje met daarin onder andere Van der Stel en Jonathan Brownlee. Opvallend genoeg konden Richard Murray en Gomez de aansluiting niet maken en zo zagen we deze grote namen niet terug in het peloton. Hillebregt stapte als tiende de fiets op. Zowel Hillebregt als Murray en Gomez ervaarden de pijnlijke gevolgen van het alleen fietsen in strijd tegen een peloton en zagen de groep steeds verder uit beeld verdwijnen. De Duitse Jonas Schomburg kon na het fietsen de loopband als eerste vinden en sprintte er met zo’n twintig kilometer per uur hard vandoor met de rest in de achtervolging. Op vijf seconden volgden Nieschlag en Brownlee en als zevende waagde Van der Stel zich aan het korte looponderdeel. Terwijl Schomburg iedereen op een hoop liep en als eerste finishte, waren de Nederlanders hekkensluiters met een negende en tiende plek.

(tekst gaat verder onder foto)

Stage 2: bike-run-swim

Net als bij de dames begonnen de heren deze tweede stage ook als groep. Op de fiets bleef het bij elkaar en zo begon de tien man massaal aan het lopen. Nieschlag kwam samen met Schomburg als beste weg en ook Le Corre wist goed de omschakeling te maken van fietsen naar lopen. De loopsnelheid lag in deze ronde – net als bij de vrouwen – iets lager. Maar bedroeg nog steeds een indrukwekkende 19 kilometer per uur. Grappig om te zien: sommige mannen kozen er bewust voor om toch de schoenen aan te trekken, anderen deden dat juist niet. Net als tijdens de eerste heat hadden de Nederlandse mannen het tijdens het lopen zwaar. Van der Stel en Hillebregt zakten weg naar een negende en tiende plaats, waarbij vooral Hillebregt tegen een grote achterstand in tijd aankeek (+18 seconden). Na duizend meter lopen dook Schomburg een fractie van een seconde eerder in het water dan Le Corre, waarna de twee over tweehonderd meter zwemmen de podiumverdeling uitvochten, samen met Nieschlag. Deze laatste ging er met de eerste plek vandoor. In het totaal klassement ging – na twee rondes – Schomburg aan de leiding, gevolgd door Nieschlag en Le Corre als tweede en derde.

(tekst gaat verder onder foto)

Stage 3: run-swim-bike

Na twee onderdelen achter in het veld te hebben gestreden veranderde dankzij zowel Murray als Hillebregt het wedstrijdbeeld. Hillebregt kreeg in deze laatste ronde de smaak te pakken en zo vertrok de Nederlander als eerste. Lang hield hij niet stand, want ongeveer halverwege het lopen nam Murray – die achtste overall stond en een lastige dag leek te beleven – de koppositie over, gevolgd door Schomburg en Le Corre. Hillebregt zakte terug naar een zesde plaats en Van der Stel liep op plek tien met nog zo’n twee honderd meter te gaan. Als eerste zette Murray zijn zwembril op na het lopen, maar Vilaca troefde hem in de wissel af door ervoor te kiezen zonder bril te zwemmen en zo dook hij alsnog als eerste het bad in. Van der Stel maakte dankzij een sterk zwemonderdeel posities goed in het water en zwom naar een achtste plek toe. Hillebregt zakte ondertussen terug naar een tiende positie, maar wist dit op de fiets meer dan recht te zetten. Als eerste klom ook Vilaca weer uit het bad en terug op de fiets voor de laatste meters. Gomez wist hem te volgen en pakte zijn wiel. Daarachter brandde de strijd los tussen Schomburg, Nieschlag en Le Corre om de verdeling van het overall podium. Vilaca trok aan het langste eind, gevolgd door Gomez en niemand minder dan Hillebregt eigende de derde plek toe in deze derde ronde.

(tekst gaat verder onder foto)

Voor het overall klassement betekende dit dat Nieschlag voor zijn zware inspanning beloond werd met een gouden medaille. Vilaca nam het zilver mee naar huis en Gomez pakte de laatste podiumplek. Ondanks Hillebregt’s nette prestatie in de laatste ronde, moest de atleet genoegen nemen met een negende plek. Van der Stel eindigde als tiende overall.