Tijdens de Super League Triathlon in Rotterdam bleek zojuist één vrouw oppermachtig: de Britse Jessica Learmonth reeg een ‘golden streak’ aan elkaar door tijdens de indoor Triple Mix alle negen onderdelen af te sluiten als snelste en daarmee dus ook de overall overwinning te pakken. De 30 punten die de Britse verzamelde, spraken bijna tot de verbeelding voor de andere dames. Daarnaast ook een hele sterke dag van Rachel Klamer, die uiteindelijk overall tweede werd. Maya Kingma en Quinty Schoens, de overige twee Nederlandse dames aan de start, werden respectievelijk zesde en tiende.

,,Het was zó zwaar. Ik heb nog nooit zoiets gevoeld en soms wist ik niet eens meer hoe ik nog moest lopen”, sprak winnares Learmonth na de finish. ,,Het was geweldig dat we eindelijk weer mochten racen. Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten en het is uiteraard heel anders dan trainen. Ik heb er echt van genoten.”

Stage 1 : swim-bike-run

Zoals verwacht genoot Kingma van deze eerste stage die werd afgetrapt met een zwemonderdeel. De snelle zwemster claimde zo al snel een plek voorin het veld. Als tweede sprong Kingma –  achter de Belgische Valerie Barthelemy – op de fiets om vervolgens sterk op de pedalen te gaan staan. Als zevende klom Klamer (+10 seconden) voor Schoens (+11 seconden) aan de kant. Al trapte Kingma een flink wattage van rond de 5 watt per kilogram, kreeg ze het wiel van de indrukwekkend sterke Learmonth niet te pakken. Zo verplaatste Learmonth zich als eerste richting de loopband voor de afsluiter van deze eerste stage: 1000 meter lopen. Na een uitstekende wissel begon Kingma als tweede aan deze run. Haar achterstand liep iets op, maar uiteindelijk werd Kingma knap tweede, elf seconden achter Learmonth. Klamer finishte stage 1 als vijfde (zes punten) en Schoens als negende (2 punten).

(tekst gaat verder onder foto)

(Foto: Screenshot)

Stage 2: bike-run-swim

Lang tijd om op adem te komen zat er niet in vandaag met dit bijzonder snelle SLT format. Slechts een paar minuten later zaten de vrouwen alweer op de fiets om aan de tweede stage te beginnen. Al gaf Learmonth nog compleet buiten adem een interview, sprintte ze direct weer weg in de virtuele wereld van Zwift. Echter wist de groep haar dit keer goed te volgen en zo bleef de gehele groep intact terwijl de gemiddelde wattages beduidend lager lagen dan in stage 1. Klamer besloot vervolgens op blote voeten te lopen, waardoor ze snel wisselde en als eerste het loopparcours bestormde, maar Learmonth zat haar al snel weer op de hielen. Na 500 meter nam de Britse de kop van Klamer over. Klamer dook als tweede het water in om stage 2 af te sluiten met 200 meter zwemmen. Deze positie hield de Nederlandse vast en zo leverde stage 2 de atlete 9 punten op voor het totaalklassement. Learmonth pakte wederom de volle tien punten. Ondertussen kregen Kingma en Schoens het moeilijker. Zij finishten respectievelijk als negende (+21 seconden) en tiende (+30 seconden).

(tekst gaat verder onder foto)

Stage 3: run-swim-bike

In de afsluitende ronde was het wederom de ongenaakbare Learmonth die de leidende rol op zich nam tijdens het lopen. Als vijfde zette Klamer haar badmuts op. Kingma liet ondertussen een behoorlijk gat vallen en rende als achtste richting het bad. Ook Schoens begon het duidelijk zwaar te krijgen. Zij wisselde als tiende naar het tweede deel van deze laatste stage. Nog altijd op kop klom Learmonth als eerste aan wal. Als vijfde ging Klamer vervolgens voor de laatste keer op haar pedalen staan om in 4000 meter alles te geven. Achter Learmonth vormde zich, op zo’n twintig seconden achterstand, een groepje met Klamer en vijf andere dames. Tot in de laatste meters spande het erom wie er achter Learmonth vandaag met een zilveren medaille vandoor zou gaan op het overall podium. Het spande erom tussen Klamer, Coevorden en Barthelemy. Klamer zette al vroeg een aanval in voor een tweede plek in stage 3, maar Barthelemy kwam daar overheen en zo finishte Klamer als derde. Kingma kwam als achtste over de virtuele streep en Schoens stapte als laatste van de fiets. De afsluitende derde plaats was dus wel genoeg voor Klamer over overall met het zilver naar huis te gaan.

Zonder enige twijfel trok Learmonth de winst naar zich toe over alle stages. Dankzij een vijfde plaats in de eerste stage, een tweede plek in de tweede en een derde plaats in de laatste heat pakte Klamer een zilveren medaille in het totaalklassement. Met Valerie Barthelemy was het podium compleet. Kingma pakte een zesde positie in het totaalklassement en Schoens moest genoegen nemen met een tiende plek.