In Bermuda vond vandaag de tweede ITU WTS race van het seizoen plaats, na de race in Abu Dhabi vorige maand. De Fransman Dorian Coninx troefde in de laatste 200 meter Javier Gomez en Gustav Iden af. Coninx had 1:50:36 nodig om het parcours af te werken en was hiermee de nummers twee en drie twee seconden voor. Bij de dames was Katie Zaferes met 1:59:52 haar tegenstanders ruim voor. Jessica Learmonth werd tweede op krap twee minuten, Joanna Brown derde op ruim twee minuten.

Er stonden 53 atleten aan de start van de race bij de heren, die bij het zwemmen door de golfslag in de haven gelijk na de start in meerdere groepen werd opgedeeld. Bij de eerste boei kwam de groep toch weer samen, om later toch weer in drie grote groepen te breken. De Fransman Vincent Luis klom als eerste uit het water, gevolgd door een grote groep atleten, waaronder Jonathan Brownlee, Henri Schoeman en Javier Gomez Noya. Mario Mola liep bij het zwemmen circa een minuut achterstand op.

(tekst gaat verder onder de foto)

De heren duiken in de haven voor WTS Bermuda. (Foto: 3athlon.nl)

Het fietsparcours bestond uit tien ronden met ‘Corkscrew Hill’, een steile heuvel die dus ook tien maal op- en afgereden moest worden. Het mag geen verrassing heten dat Brownlee als eerste omhoog reed. Wat wel een verrassing was, was dat podiumkandidaten Mario Mola, Kristian Blummenfelt en Jacob Birtwhistle meteen een minuut achterstand opliepen. De kopgroep met onder andere Brownlee en Luis bestond uit zestien atleten, maar de organisatie binnen de groep liet te wensen over waardoor de eerste achtervolgende groep kon aansluiten met nog zeventien kilometer te gaan. Hierdoor sloten Blummenfelt, maar ook Van Egdom aan bij de kopgroep. Het tempo in de groep was voor een aantal atleten niet hoog genoeg: drie atleten wisten met nog tien kilometer te ontsnappen, waaronder ook Van Egdom. Van deze drie ontsnappers hield alleen de Duitser Schomberg de ontsnapping vol en wist zodanig als eerste met het lopen te beginnen met een voorsprong van zo’n 30 seconden.

Lang kon Schomberg niet van zijn voorsprong genieten, al binnen drie kilometer werd hij bijgehaald waarna er een kopgroep met vier atleten vormde: Luis, Gomez, Blummenfelt en Gustav Iden. De Fransman Dorian Coninx wist verassend genoeg ook nog vooraan aan te sluiten, waardoor vijf man leken te gaan strijden om de winst. Gomez wilde het niet op een eindsprint aan laten komen, met nog drie kilometer te gaan plaatste hij een versnelling waar eigenlijk alleen Blummenfelt geen antwoord op had. Iden was de volgende atleet met een versnelling, waarmee Luis gelost werd. Na een aantal wisselingen vooraan was het uiteindelijk Coninx die op tweehonderd meter van de lijn de beslissende versnelling plaatste. In de eindsprint achter de Fransman werd Gomez tweede voor Iden. Van Egdom viel bij het lopen terug en werd dertigste.

(tekst gaat verder onder de foto)

Harde regen maakte het fietsparcours niet makkelijker voor de dames. (Foto: 3athlon.nl)

De dames doken drie uur na de heren in het water in Bermuda, waarbij het na een paar honderd meter zwemmen begon met regenen, hetgeen weinig goeds voor het fietsen beloofde.
De snelste zwemster was Jessica Learmont, direct gevolgd door Maya Kingma. Hoewel de regen ondertussen gestopt was, waren de straten kletsnat. Op de fiets ontstond er een kopgroep van vier dames nadat Kingma op Corkscrew Hill, waar het water in grote hoeveelheden vanaf stroomde, moest lossen na materiaalpech. De koplopers Learmont, Katie Zaferes, Vicky Holland en Lotte Miller reden langzaam maar zeker weg van hun achtervolgers. Na vijftien kilometer bleek het tempo in de kopgroep voor Holland te hoog en moest ook zij lossen. Halverwege het fietsonderdeel hadden de drie koploopsters een voorsprong van krap anderhalve minuut op de eerste achtervolgende groep met daarin ook Rachel Klamer. In de tweede helft van het fietsen moesten de achtervolgsters nog meer tijd toegeven op de kop van de race: de drie leidsters hadden bijna 2:30 minuut.

Bij aanvang van het lopen leek het podium al bepaald, alleen de volgorde moest nog uitgevochten worden. Miller had de beste wissel en was als eerste weg, maar Zaferes liet haar niet lang in de waan. Ze nam de leiding en liep in rap tempo weg bij de twee andere dames en kwam eigenlijk geen moment meer in gevaar. Ook Learmonth wist haar tweede plaats vast te houden, maar Miller verloor haar podiumplek aan een sterk lopende Joanna Brown.

Klamer beleefde een slechte dag. Nadat ze in de achtervolgende groep veel tijd verloor greep ze tijdens het lopen meermaals naar haar buik, hetgeen maagproblemen suggereert. Klamer eindigde als elfde en gaf bijna vier minuten toe. Kingma finishte als 31e op bijna 9 minuten achterstand, terwijl Nuyes laatste (34e) werd met 12:08 minuut achterstand.