Het is binnen de triathlonsport – en eigenlijk ook bij vrijwel alle andere sporten – voor amateurs nauwelijks mogelijk om geld te winnen bij een wedstrijd. Dutch Triathlon Series (DTS) wil daar verandering in brengen tijdens hun wedstrijd in Zandvoort en introduceert een zogenaamde ‘Cash Prize Pot Race’. 160 deelnemers in totaal – 80 mannen, 80 vrouwen, allemaal amateurs – kunnen strijden voor flinke geldbedragen.

Niet alleen de winnaar van de race, maar ook de nummers twee en drie én de snelste zwemmer, fietser en loper winnen een geldbedrag. De hoogte van dat geldbedrag hangt af van hoeveel deelnemers zich uiteindelijk inschrijven, want bij de registratie betalen deelnemers 25 euro extra voor de pot en daarbovenop leggen ook DTS én hun partner Holland Casino een bedrag in de prijzenpot. Stel dat er 80 registraties zijn (bij de mannen of vrouwen, red.) krijgt de winnaar van de race maar liefst 2100 euro. De nummer twee krijgt 1320 euro, de nummer drie 780 euro en zowel de snelste zwemmer, fietser als loper wordt beloond met 600 euro.

Aan de Cash Prize Pot Race mogen dus alleen amateurs meedoen. Omdat het in Nederland soms lastig vast te stellen is of een atleet prof of niet is, zegt DTS daarover het volgende. “Uitgesloten van deelname zijn professionele triatleten, zowel nationaal als internationaal, en triatleten die de laatste vier jaar (vanaf 1 januari 2019) geregistreerd en/of gestart zijn in een nationale of internationale triathlon als pro en/of in het profveld van een zwem-, fiets-, hardloop- en/of triathlonwedstrijd.

DTS GP Zandvoort, waar de Cash Prize Pot Race de laatste startserie van de dag is, vindt plaats op 11 juni. Zwemmen vindt plaats in de Noordzee, het fietsen over het F1-circuit van Zandvoort, evenals het hardlopen.