Verschillende triatleten zijn enigszins verbaasd; een kwalificatiewedstrijd voor het EK en WK Duathlon, die ze eerder dit jaar deden, blijkt nu ineens omgetoverd te zijn tot een Nederlands Kampioenschap. Dit was op het moment van racen dus bij niemand bekend, is ook niet als zodanig door de Nederlandse Triathlon Bond gecommuniceerd en ook nu nog zijn atleten daarover niet ingelicht.

De wedstrijd, die op 16 mei werd gehouden, werd in Sittard gewonnen door Joost Somsen en Ann Schoot Uiterkamp. Karin Nieuwenhuijsen en Diede Diederiks maakten het vrouwenpodium die dag compleet en bij de mannen stonden Stijn Jansen en Joey van ‘t Verlaat op het tweede en derde schavot. Bij de mannen werd er flink gesprint en in de uitslagenlijst is te zien dat Somsen en Jansen dezelfde finishtijd hebben gekregen. Toentertijd werd op basis van een video die vanuit het publiek werd gemaakt, beslist wie de wedstrijd had gewonnen.

Navraag bij beide mannen leert dat zij allebei niet wisten dat deze wedstrijd nu ineens is aangemerkt als Nederlands Kampioenschap, wat duidelijk te zien is op de uitslagenpagina van World Triathlon. NTB-persvoorlichter Martijn Keijsers laat desgevraagd weten dat de wedstrijd nu als NK is aangemerkt vanuit een afspraak met World Triathlon, zodat atleten alsnog punten voor de wereldranglijst kunnen verdienen in een jaar waarin eigenlijk geen NK gehouden kon worden. “Ik kan me voorstellen dat het in meer landen zo gaat of is gegaan, vooral nu door COVID veel nationale kampioenschappen zijn weggevallen maar er in aangepast format wel kwalificatiewedstrijden konden plaatsvinden.”

World Triathlon heeft nog niet gereageerd op de vraag of dit inderdaad bij meerdere bonden gebeurt.