We hebben er met z’n allen lang op moeten wachten en nog steeds is veel onzeker – nog bijna iedere week druppelen de berichten binnen van wedstrijdorganisaties die tot het vervelende besluit moeten komen een wedstrijd te annuleren – maar het lijkt er op dat de eerste Nederlandse triathlon dit jaar op 30 augustus plaatsvindt: dan staat DUIN Triathlon op het programma en de inschrijving is inmiddels geopend. ,,Die inschrijving liep meteen storm”, aldus Jefry Visser namens de organisatie Start2Finish. ,,Mensen willen heel graag racen en wij willen hen heel graag zien racen.”

Overigens maakte de organisatie direct duidelijk dat de race onder een soort voorbehoud wordt georganiseerd. ,,We willen die slag om de arm houden, omdat we niet zeker weten of eventuele maatregelen al dan niet worden aangescherpt. Maar vooralsnog zijn we ervan overtuigd dat we – onder de huidige maatregelen – een prachtig evenement neer kunnen zetten.”

Dat evenement, DUIN Triathlon dus, zal er wel een beetje anders uit zien dan gebruikelijk. Natuurlijk wordt atleten en bezoekers op het hart gedrukt anderhalve meter afstand te bewaren, zijn er meer en daarmee ook kleinere startseries én wordt aan atleten gevraagd zo kort mogelijk voor de start pas te komen en na de finish ook zo snel mogelijk weer te vertrekken. ,,Natuurlijk snappen we dat dit soort dingen een evenement niet per se leuker maakt, maar we kunnen uiteraard niet om de noodzaak ervan heen. Het voornaamste is dat we straks op 30 augustus met elkaar kunnen genieten van een hele leuke race. Dat we met z’n allen weer kunnen doen wat we het leukste vinden: zwemmen, fietsen en hardlopen.”

Dat DUIN Triathlon voorlopig de eerste (openbare, red.) triathlon lijkt te worden die dit jaar in Nederland zal plaatsvinden, daar is Visser niet echt mee bezig. ,,Het maakt het natuurlijk wat spannender, vooral ook omdat je weet dat er vanuit verschillende kanten zal worden meegekeken. Maar daarentegen: we organiseren al jaren events, doen dat met veel passie en zijn ervan overtuigd dat we dat ook kunnen doen onder de huidige maatregelen. Dat is het enige dat voor ons telt: mooie wedstrijden neerzetten.”