Met de data van 44 miljoen gebruikers wereldwijd, herkent Strava patronen als geen ander. De nieuwste ondervinding is dat je ideaal voor een marathon traint door rustiger en minder te lopen. Pardon? Ja, dat klinkt te mooi om waar te zijn, toch?

Volgens Strava is dat het toch echt niet. Het platform merkte op dat een groep marathonlopers, die twee jaar op rij deelnam aan dezelfde race, sneller werd in het geval dat zij minder vaak op marathontempo trainde voor de tweede race. Renners die verbeterden, bleken ook minder uren te trainen ten opzichte van het voorgaande jaar; in ieder geval voor het lopen.

Een voorbeeld: Strava ontdekte dat marathonlopers met finishtijden onder de vier uur slechts 25% van hun trainingen op marathontempo deden terwijl zij trainden voor het tweede jaar. In voorgaande jaren was dit 43% en dus beduidend meer.

Hoe zit dat met lopers die geen marathons doen? 
Uit de data kwam ook naar voren dat regelmatig sporten op lage intensiteit helpt om trainen een gewoonte te maken. Zeker wanneer mensen ook nog variëren met verschillende sporten. Het is zelfs zo dat atleten, die twee verschillende sporten per week beoefenen, twee keer zoveel actieve weken hebben gedurende een jaar dan atleten die één sport beoefenen.

Daarbij ontdekte Strava ook dat wanneer atleten publiekelijk doelen zetten of deelnemen aan een uitdaging, zij actiever bezig blijven met sporten. Samenlopen blijkt behalve gezellig, ook maar weer eens goed te zijn voor je shape. Het is namelijk zo dat mensen die samen lopen vaak 10% langer en 21% harder lopen dan wanneer zij alleen trainen.

Om deelnemers nog meer te motiveren, ontwikkelde Strava een nieuwe multi-sport uitdaging, genaamd ‘The Escape Plan’. Om de vierweekse uitdaging te volbrengen moet je tenminste vijf dagen per week en tenminste vijftien minuten per dag actief zijn. Strava’s CEO James Quarles zegt daarover: ,,Motivatie is de grootste en oudste barrière in gezondheid en welzijn. Mensen zijn drukker dan ooit en spenderen veel tijd achter een scherm. The Escape Challenge is ontwikkeld om mensen te inspireren hun telefoons aan de kant te leggen, een simpel doel te stellen en goede gewoontes te creëren.”

Toch hebben wij het idee dat de meeste triatleten deze stok achter de deur niet nodig zullen hebben. Maar elkaar motiveren is altijd leuk en daarom is er ook de 3athlon Strava-groep!