Waar de mannenwedstrijd een enorm spannende bleek, was de angel al snel uit de vrouwenrace van Ironman 70.3 Lanzarote gehaald. Anne Haug bleek veel te sterk voor haar concurrentie en liep kinderlijk eenvoudig naar de overwinning.

Tijdens het zwemmen ontstond meteen een kopgroep van vier vrouwen, die ook gelijktijdig uit het water kwamen: na 26:00 minuut waren het Kate Curran, India Lee, Anne Haug en Fabia Maramotti die als eersten richting T1 mochten voor hun wissel. Het gat op de eerste achtervolgsters – al zaten daar niet echt aansprekende namen bij – bedroeg al een minuut.

Op de fiets liet Haug maar weer eens zien waarom ze zoveel wedstrijden wint: alleen Lee kon volgen en dat bleef ook een behoorlijke tijd zo. Toch ontstond na zo’n vijftig kilometer een gat en moest ook Lee de Duitse Haug laten gaan. Vanaf dat moment ging het ook wel hard, want toen Haug in T2 terugkeerde om aan haar halve marathon te beginnen, was haar voorsprong opgelopen tot 1:35 op Lee en al 8:45 minuut op de derde vrouw, Elisabetta Curridori.

Ook tijdens de run kwam de spanning in de wedstrijd niet terug; integendeel, want Haug maakte haar voorsprong alleen maar groter en snel ook. Uiteindelijk won ze de wedstrijd in een tijd van 4:16:47 en dus met grote overmacht. Lee finishte uiteindelijk als tweede en toen was haar achterstand opgelopen tot 11:50 minuut. Curridori werd derde op 19:54 minuut achterstand.

Debuut Nederlandse Heleen Moes – gevecht in de achterhoede

De Nederlandse Heleen Moes maakte haar debuut als profatlete tijdens Ironman 70.3 Lanzarote. Van de twintig deelneemsters kwam ze als veertiende uit het water: ze lag toen 4:37 minuut achter op de koploopsters. Tijdens het fietsen en lopen werd haar achterstand snel groter. Ze begon als vijftiende aan het looponderdeel, maar zakte daar weg naar een zeventiende plaats. Dat was uiteindelijk ook haar eindklassering, op bijna 47 minuten van winnares Haug.