Het was spannend en lang spannend ook, maar de winst bij Ironman 70.3 Lanzarote is zojuist uiteindelijk naar de Duitser Justus Nieschlag gegaan. Na lang gestreden te hebben met vooral Fransman Mathis Margirier, bleek de Duitser net wat sterker tijdens de run. De race werd pas in de laatste 300 meter beslist en mondde dus uit in een ware thriller.

Nieschlag begon meteen lekker aan de zware wedstrijd, want met een tijd van 22:48 minuut kwam hij als eerste uit het water na zijn 1900 meter in de oceaan. Maar liefst acht mannen volgden vervolgens binnen veertien seconden en daarmee kon je dus spreken van meteen een grote groep die de wedstrijd aan het leiden was. Margirier zat hier meteen goed bij.

Toch bleef deze grote groep niet lang bij elkaar, want op de fiets – en dat was ook wel de verwachting met het zware parcours van IM 70.3 Lanzarote – ontstonden direct forse verschillen. Nieschlag reed in de eerste kilometers meteen solo weg, pakte een voorsprong van ruim een halve minuut op Margirier, maar niet veel later zag hij de Fransman toch weer terugkomen en zo werd de wedstrijd dus alweer snel aangevoerd door twee atleten. Toch bleef ook die situatie niet lang in stand: na 58 kilometer was ook de Deen Thor Bendix Madsen aangesloten in de kopgroep, evenals de Duitser Rico Boegen. Ondertussen reden op anderhalve minuut daarachter Daniel Baekkegard, Josh Lewis en ook de Belg Pieter Heemeryck.

In de slotfase van het fietsen bleef de situatie grotendeels ongewijzigd: het leidende viertal bleef vooraan rijden, maar zag hun voorsprong op Heemeryck en Baekkegard wel oplopen tot bijna 2:20 minuut. Lewis kon op zijn beurt niet meer bij Heemeryck en Baekkegard blijven, kwam nog wel als zevende T2 binnen, maar met een achterstand van 3:20 minuut op de koplopers.

Tijdens de run nam Nieschlag al snel de leiding, maar groter dan 35 seconden op Margirier werd zijn voorsprong niet. Halverwege de run was die voorsprong ook nog 35 seconden – alle andere mannen liepen op ruimere achterstand – maar vanaf dat moment begon Margirier toch weer naar Nieschlag toe te lopen. Met succes ook, want uiteindelijk liepen ze zij aan zij en gingen ze samen de laatste driehonderd meter in. Nieschlag bleef echter koel en won de wedstrijd dankzij een laatste versnelling: na 3:54:57 kwam hij over de finish, op vijftien seconden gevolgd door Margirier. Madsen werd uiteindelijk derde in 3:56:51.

Nederlander Michiel de Wilde werd 30ste op 24:25 minuut achterstand.