Voor het eerst in de ITU geschiedenis zullen paratriatleten strijden voor een prijzenpot tijdens de Sarasota-Bradenton World Cup in Florida. De organisatie stelt een voor triathlon begrippen grote prijzenpot van 60.000 dollar beschikbaar. Dit bedrag is net zo hoog als dat van de elite, die op dezelfde dag racen tijdens een World Cup. Echter zal het bedrag per atleet onderaan de streep voor de paratriatleten lager liggen aangezien het verdeeld dient te worden over zes categorieën. Zo zal de winnaar naar huis gaan met 2.143 dollar en verdienen de tweede en derde plaats respectievelijk 1.286 en 857 dollar.

,,Veel elite paratriatleten, zowel in Amerika als internationaal, geven financiële zekerheid op om over de hele wereld te racen en grootse prestaties neer te zetten”, aldus Rocky Harris, CEO van de Amerikaanse triathlonbond, in het persbericht. ,,De Amerikaanse triathlonbond, met de support van de ITU en de US Olympic and Paralympic Committee, zal hun prestaties blijven erkennen en is verheugd om deze belangrijke stap te zetten tot het professionaliseren van paratriathlon in Amerika en over de hele wereld.”

‘Niemand van ons kan rondkomen van de sport’
De Amerikaanse paratriatleet Melissa Stockwell reageert dat dit een grote stap in de goede richting is: ,,Niemand van ons kan rondkomen van de sport. Dat is onmogelijk. Dat USAT (de Amerikaanse triathlonbond, red.) de stap heeft gezet om voor het eerst prijzengeld beschikbaar te stellen tijdens de World Cup is groots. Ik ben blij dat Amerika het voortouw neemt, hopelijk zullen andere landen volgen.”