Nederland is opnieuw een Long Distance triathlon rijker: De Extreme Triatlon. Op 25 mei 2019 zal de Extreme Triatlon bij Amersfoort plaatsvinden. Het belooft – qua parcours – de zwaarste triathlon ooit in Nederland te worden, die terug gaat naar de basis: de atleet die op eigen kracht de uitdaging aangaat.

Organisator Mik Borsten: ,,Het absurde inschrijfgeld bij Ironman stoort mij al een tijd en daarnaast wordt er ook steeds vaker gestayerd tijdens deze wedstrijden.” Borsten maakt wat het inschrijfgeld betreft meteen een statement: ,,Deelname aan de Extreme Triatlon is gratis.”

Op 25 mei zal er om 8 uur ‘s ochtends begonnen worden met 3800 meter zwemmen in het onverwarmde Bosbad. ,,Zwemmen in het zwembad is natuurlijk niet het meest spectaculaire, maar wel het meest praktische aan het begin van het seizoen. Daarnaast is het voor de veiligheid ook het beste om het zo te organiseren. Met de Extreme Triatlon wil ik weer terug naar de basis: de atleet die ‘selfsupporting’ zijn weg zoekt.” De grootste uitdaging tijdens de Extreme Triatlon wordt de 180 kilometer op de mountainbike. ,,Er liggen zo’n zes a zeven mountainbike parcoursen in de buurt van Amersfoort, die bij elkaar 180 kilometer vormen. Bij elkaar rijden de atleten zeker 130 kilometer op single tracks.” De afsluitende marathon is een ronde rondom Amersfoort. 

(tekst gaat verder onder de foto)

De MTB-route van de Extreme Triatlon (foto: website Extreme Triatlon)

Voor de timing van het evenement wordt gebruik gemaakt van de moderne techniek. ,,Vroeger was het met routes en tijden bijhouden ingewikkeld. Nu kunnen de atleten met behulp van GPS zelf de route vinden en zijn ze middels live-tracking makkelijker in de gaten te houden.” Borsten heeft met de Extreme Triatlon een ander soort evenement in gedachten dan dat we van bijvoorbeeld Ironman gewend zijn. ,,Het gaat mij vooral om de beleving van de atleten zelf, terug naar hoe triathlon ooit is begonnen. Je moest toen alles zelf regelen en zelf je weg vinden. Dat is bij de Extreme Triatlon ook de bedoeling.”

De Extreme Triatlon is goed te combineren met de andere Long Distance triathlons in Nederland. ,,De datum is bewust gekozen om niet alleen de andere triathlons niet in de weg te zitten, maar ook zodat de race gebruikt kan worden als training. Je kunt het zien als een soort tourtocht. Het eerste jaar is een try-out, daarna gaan we weer verder kijken.” 

Op de website van de Extreme Triatlon kun je meer informatie vinden en je eventueel inschrijven