Nu het triathlonseizoen voorbij is en voor veel atleten de opbouw naar volgend seizoen langzaam alweer van start is gegaan, wordt het ook tijd om naar de wedstrijden van volgend jaar te kijken. Een race uitkiezen is niet altijd makkelijk, het aanbod is groot en iedere race heeft een eigen karakter. 3athlon.nl helpt een handje door de Europese Ironmans (70.3), Challenge races en een aantal lokale evenementen kort voor je te beschrijven. We delen ze op in meerdere artikelen. Na het eerste artikel met Ironman 70.3 races voor de klimmer en tweede artikel, waarin we aandacht hadden voor vlakkere Middle Distance races, keken we in het derde artikel en vierde artikel naar een aantal Long Distance races in Europa. Nu is het tijd voor een aantal andere Europese Middle Distance races voor de klimmer, uiteraard weer onderverdeeld in Challenges en die van andere organisaties. De Ironman 70.3’s zijn dus al terug te vinden in het eerste artikel

Aangezien het moeilijk is om een lijn te trekken tussen wanneer een race een échte klimmers race is of niet, zullen er zeker grensgevallen zijn. Het aantal hoogtemeters alleen zegt niet alles: een heuvelachtig parcours kan voor veel hoogtemeters zorgen, maar zien we nog steeds als ‘vlak’. De races zijn op volgorde van data.

Cannes International Triathlon
Frankrijk
21 April 2019

De Cannes International triathlon is een vroege race in het seizoen waar veel atleten hun vorm testen. Sebastian Kienle stond hier meerdere keren aan de start. De afstanden zijn iets afwijkend van de standaard afstanden, en ten gunste van de sterke fietsers.

Zwemmen: Er wordt 2000 meter in de Middellandse Zee gezwommen, opgedeeld in twee ronden met kleine landgang tussendoor.
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit 107 kilometer met circa 1700 hoogtemeters. Het parcours voert eerst langs de kust de stad Cannes uit, waarna er direct van zeeniveau richting de 500 meter geklommen wordt. Na een aantal keer op en af eindigt het parcours eveneens met tien vlakke kilometers.
Lopen: Waar de atleten bij het fietsen iets extra krijgen, is het lopen iets korter. Zestien kilometer moet er worden afgelegd, opgedeeld in vier rondes van vier kilometer langs de jachthaven van Cannes.

Azores Triathlon
Portugal
11 mei 2019

Het zal geen verrassing zijn dat de Azores Triathlon op de Azoren plaats vindt. De Azoren worden vaak het Hawaii van Europa genoemd: prachtige vulkanische eilanden ver uit de kust van het vaste land.

Zwemmen: Er wordt 1900 meter in de oceaan gezwommen, in de baai van Praia da Vitória, met een massastart vanaf Praia da Riviera.
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit een ronde van 90 kilometer die vrijwel het hele eiland beslaat. De tocht door de paradijselijke natuur kent ruim 1200 hoogtemeters.
Lopen: De halve marathon is opgedeeld in vier rondes over vlak terrein. Je loopt een groot deel van de tijd langs de oceaan en finisht op de Marginal Promenade.

(tekst gaat verder onder de foto)

Een deel van het fietsparcours van de Azores triathlon. (Foto: 3athlon.nl)

Challenge Heilbronn
Duitsland
19 mei 2019

Challenge Heilbronn zal in 2019 het toneel zijn van de Duitse kampioenschappen op de halve afstand. Reken daarom op sterke concurrentie.

Zwemmen: De 1900 zwemmeters worden heen en terug in de Neckar afgelegd, centraal in Heilbronn.
Fietsen: Het fietsparcours voert door de heuvelige wijnregio Zabergäu ten westen van Heilbronn. Ondanks dat er geen lange klimmen zijn, zijn er wel véél.. Dat zorgt voor 1090 hoogtemeters.
Lopen: Het loopparcours kent 20.3 kilometers: na een aanloopstuk van 300 meter vanuit de wisselzone worden er vier rondes van vijf kilometer gelopen. Zowel in de stad Heilbronn als langs de Neckar

Ocean Lava Wales
Groot-Brittanië
8 juni 2019

Ocean Lava Wales vindt plaats in het westelijkste deel van Wales, aan de Ierse Zee. De race werd door het 220 Triathlon magazine verkozen tot beste triathlon.

Zwemmen: De 1900 zwemmeters worden in twee ronden gezwommen, gescheiden door een landgang. Er wordt gezwommen in de baai van Fishguard, waar het zwemwater door golfbrekers beschermd wordt van de zee.
Fietsen: Het parcours bestaat uit ongeveer 85 kilometer met krap 1000 hoogtemeters. De weg voert Fishguard uit en via golvende wegen via Mathry naar St. David’s, de kleinste stad in het land. Tussen Mathry en St. David’s wordt tweemaal heen en weer gereden.
Lopen: Het loopparcours bestaat uit vier rondes van circa vijf kilometer aan de baai van Fishguard, waarbij de atleten per ronde ruim 50 hoogtemeters te verduren krijgen.

Challenge Kaiserwinkl-Walchsee
Oostenrijk
30 juni 2019

Challenge Kaiserwinkl-Walchsee vindt plaats in en rondom het meer Walchsee en de gelijknamige plaats. Sebastian Kienle prees afgelopen jaar het fietsparcours als technisch: ,,Het is niet een parcours dat je even vanuit de parkeerpositie (aero-houding, red.) rond fietst.” Daarnaast lenen de omringende bergen zich uitstekend om na de race te hiken.

Zwemmen: Het zwemparcours bestaat uit een ronde van 1900 meter in vooral lange rechte lijnen.
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit twee ronden van 43 kilometer. Die paar kilometer die je ‘tekort’ komt worden meer dan voldoende gecompenseerd door het aantal hoogtemeters. De metingen lopen uiteen van 1200-1450 hoogtemeter en hoewel er geen grote klimmen aan te wijzen zijn, is  er eigenlijk geen meter van het parcours vlak. Daarnaast kent het een aantal technische passages waar de gevorderde fietsers hun voordeel kunnen halen.
Lopen: De halve marathon is opgedeeld in vier rondes rondom de Walchsee. Iedere ronde kent ongeveer 50 hoogtemeters.

(tekst gaat verder onder de foto)

De prachtige omgeving van Walchsee leent zich voor ontdekkingstochten na de race. (Foto: 3athlon.nl)

Triathlon Stein
Nederland
7 juli 2019

Triathlon Stein is na een korte afwezigheid weer terug. Hoewel het aantal hoogtemeters niet in de buurt komt van ‘echte’ klimraces, is het wel de Middle Distance in Nederland met de meeste klimmeters en een super alternatief voor de klimmer die niet te ver wilt reizen. 

Zwemmen: Er wordt 1000 meter gezwommen op de “kop” van de Haven in Stein.
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit drie ronden van 20 kilometer. In iedere ronde moet de Slingerberg beklommen worden, ruim een kilometer met 5.6% steiging. In totaal kent het parcours ongeveer 500 hoogtemeters.
Lopen: Er worden drie rondes van 3.3 kilometer gelopen, met per ronde toch ook weer 40 hoogtemeters.

Helveticman
Zwitserland 
7 juli 2019

De Helveticman zou met de zwaarte van het fietsparcours een extreme triathlon genoemd mogen worden, maar ook het loopparcours is niet mals.

Zwemmen: Er wordt 1900 meter gezwommen in de Vierwaldstättersee bij Stansstad, ten zuiden van Luzern.
Fietsen: De 90 fietskilometers kennen maar liefst 3270 hoogtemeters. Het parcours voert direct de Bürgenstock op, waarna na een afdaling koers gezet wordt door heuvelig landschap naar Kerns. Na beklimming en afdaling van de Glaubenbergpass wordt vanaf het Melchtal de laatste beklimming naar het bergstation Melchsee-Frutt ingezet, waar ook de tweede wisselzone is.
Lopen: De halve marathon wordt op hoogte gelopen en heeft 750 hoogtemeters. Tijdens het lopen wordt ook het hoogste punt van de race bereikt: dit punt ligt op 2050 meter. 

(tekst gaat verder onder de foto)

Wanneer het zwemmen erop zit en het tijd is om op de fiets te stappen. (foto: 3athlon.nl)

Allgäu Triathlon
Duitsland
18 Augustus 2019

De Allgäu triathlon is al jaren een begrip in Duitsland. Vele toppers staan en stonden er aan de start, zoals Jan Frodeno en Andi Boercherer. Bert Flier wist de race ook eenmaal op zijn naam te schrijven.

Zwemmen: Er wordt 1500 meter in de Großer Alpsee bij Immenstad gezwommen.
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit twee ronden van 42 kilometer, met in totaal circa 1600 hoogtemeters. Per ronde zijn er twee grote klimmen: de Diepolz met vier kilometer a 7.3% en de Zaumberg, die na een aanloop van zeven kilometer vals plat nog twee kilometer met 4% stijging omhoog gaat.
Lopen: Er wordt twintig kilometer gelopen, maar ook dit parcours is alles behalve vlak met ruim 200 hoogtemeters. Het parcours voert voor een groot deel langs de Großer Alpsee waar ook gezwommen werd.

Challenge Davos
Zwitserland
15 september 2019

Zwemmen: Er worden twee rondes gezwommen in de Davosersee waarbij in totaal de 1900 meters worden afgelegd. Er zijn verschillende startgolven van maximaal 200 deelnemers die vanuit het water tegelijk starten.
Fietsen: Het fietsparcours lijkt met 54,4 kilometer lengte snel afgewerkt te kunnen worden, maar niks is minder waar. In die relatief korte afstand moet maar liefst 1770 meter geklommen worden, van Davos over de Flüela Pass naar Susch en weer terug. Beide keren is de klim circa 12,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%.
Lopen: Voor de halve marathon worden er nog twee rondes van 10 kilometer rond de Davosersee en het Kurpark van Davos gelopen en tot slot nog twee kleine rondes in Kurpark zelf om aan de 21.1 kilometer te komen.