Nu het triathlonseizoen voorbij is en voor veel atleten de opbouw naar volgend seizoen langzaam alweer van start is gegaan, wordt het ook tijd om naar de wedstrijden van volgend jaar te kijken. Een race uitkiezen is niet altijd makkelijk, het aanbod is groot en iedere race heeft een eigen karakter. 3athlon.nl helpt een handje door de Europese Ironman (70.3) en Challenge races kort voor je te beschrijven. Dat zullen we opdelen in meerdere artikelen. In deze eerste editie geven we een overzicht van een aantal 70.3 Ironmans in Europa, die met name geschikt zijn voor de klimmer.

Ironman 70.3 Greece 
Griekenland
14 April 2019

Het is de eerste keer dat deze Ironman 70.3 plaatsvindt en dus is er nog niets te zeggen over de ervaringen van de race. De race vindt plaats in en om de plaats Costa Navarino, in het zuidwesten van het Griekse schiereiland.

Zwemmen: In de Middelandse Zee.
Fietsen: Twee ronden van 45 kilometer, met in totaal circa 900 hoogtemeters, welke voornamelijk in de eerste 15 kilometer van het parcours zitten.
Lopen:  Eén ronde met zo’n 90 hoogtemeters. 

Ironman 70.3 Marbella
Zuid Spanje
28 April 2019

Ironman 70.3 Marbella is een van de eerste races van het seizoen, waarin veel pro’s hun vorm testen. Naast de Ironman 70.3 vindt er ook een Ironkids race plaats voor de kinderen. 

Zwemmen: Het parcours in de Middellandse zee is razendsnel, met zwemtijden dik onder de 20 minuten afgelopen jaar. 
Fietsen: Het ‘out-and-back’ fietsparcours kent zo’n 1400 hoogtemeters en is daardoor niet het snelste parcours te noemen. 
Lopen: Het looponderdeel bestaat uit twee keer langs de kust over de boulevard heen en weer. 

(tekst gaat verder onder foto)

Tijdens de halve marathon van Ironman 70.3 Marbella loop je heen en weer over de boulevard (Foto: Facebook Ironman Marbella)

Ironman 70.3 Mallorca 
Spanje
11 Mei 2019

Mallorca is een bekend trainingsparadijs voor triatleten en een Ironman 70.3 kan daar dan ook niet ontbreken. Er wordt ook een Ironkids race georganiseerd tijdens de raceweek.

Zwemmen: Het zwemmen vindt plaats in de zee in de baai van Port d’Alcúdia.
Fietsen: Het parcours is grotendeels relatief vlak, maar kent een grote klim. Deze begint na 10 kilometer al met een stuk vals plat en gaat 10 kilometer later echt omhoog. Toch kent het parcours ‘maar’ 850 hoogtemeters. 
Lopen: De halve marathon wordt in Port d’Alcúdia gelopen in drie ronden van zeven kilometer, voornamelijk langs de kust. 

Ironman 70.3 Barcelona 
Spanje
19 mei 2019

Hoewel de race Ironman 70.3 Barcelona heet, vindt hij voornamelijk plaats in en rond de Callela, zo’n 50 kilometer ten noord-oosten van Barcelona. Voor de kinderen wordt er ook een Ironkids race georganiseerd.

Zwemmen: De 1900 meter zwemmen vindt plaats in de Middellandse Zee
Fietsen: Het fietsparcours voert de atleten landinwaarts. Het parcours kent zo’n 1200 hoogtemeters die in hoofdzakelijk drie klimmen overwonnen moeten worden. Dat dit parcours niet onderschat moet worden, is duidelijk te zien aan de fietstijden van afgelopen editie; voormalig Ironman 70.3 wereldkampioen Javier Gomez deed er maar liefst 2:25 uur over. 
Lopen: De halve marathon wordt gelopen in twee ronden, die heen en terug langs de kust voeren. 

Ironman 70.3 Sankt Pölten 
Oostenrijk
26 mei 2019

Ironman 70.3 Sankt Pölten is de oudste Ironman 70.3 race op het Europese vaste land en al jaren een begrip. Naast de hoofdrace wordt er ook een funtriathlon en en Ironkids race georganiseerd.

Zwemmen: Het zwemonderdeel vindt plaats in twee verschillende meren, waartussen ook nog zo’n 300 meter gelopen moet worden. 
Fietsen: Het fietsparcours voert ongeveer de eerste 25 kilometer over de snelweg, waarna het door het natuurgebied de Wachau langs de Donau slingert. Bij het fietsen moeten zo’n 1000 hoogtemeters overwonnen worden, die voor het grootste deel verspreid zijn over twee klimmen. 
Lopen: Het lopen bestaat uit twee rondes langs de Traisen, met een stukje door het centrum van Sankt Pölten. 

Ironman 70.3 Switzerland 
Zwitserland
2 juni 2019 

Ironman 70.3 Switzerland vindt plaats in en om de stad Rapperswil-Jona, een stukje ten zuid-oosten van Zürich. Er wordt ook een Ironkids race georganiseerd. 

Zwemmen: Het zwemmen vindt plaats in de Obersee in een simpel out-and-back parcours. 
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit twee ronden van 45 kilometer, waarbij de eerste 10 kilometer redelijk vlak is, alvorens er naar Goldingen geklommen moet worden en weer afgedaald. In totaal zorgt dat voor zo’n 1100 hoogtemeters. 
Lopen: Het loopparcours bestaat uit twee rondes en voert eerst langs het water en vervolgens dwars door de stad. 

(tekst gaat verder onder foto)

Het loopparcours van Ironman 70.3 Switzerland voert dwars door de binnenstad (Foto: Facebook Ironman Europe)

Ironman 70.3 Dun Laoghaire
Ierland
25 augustus 2019

Ironman 70.3 Dun Laoghaire is het enige 70.3 evenement in Ierland. De stad Dun Laoghaire ligt een stukje ten zuid-oosten van de hoofdstad Dublin.

Zwemmen: Er wordt één ronde van 1900 meter in de Scotsman Bay gezwommen, dit is de zee tussen Groot Brittanië en Ierland.
Fietsen: Het parcours voert vanaf de kust het binnenland in en gaat door de Wicklow Mountains, wat 1400 hoogtemeters oplevert én technische afdalingen op smalle wegen.
Lopen: De 21,1 kilometer zijn opgedeeld in drie rondes en loodst de atleten langs de kust en de haven van Dun Laoghaire. 

Ironman 70.3 Zell am See
Oostenrijk
1 September 2019

Ironman 70.3 was in 2015 toneel van het wereldkampioenschap op de halve afstand en heeft een parcours dat door de prachtige natuur van de Oostenrijkse alpen loopt.

Zwemmen: Het parcours bestaat uit simpelweg in een rechte lijn op en neer zwemmen in meer Zell.
Fietsen: Het fietsparcours begint met 20 relatief vlakke kilometers, die worden gevolgd door de 10-15 kilometer lange beklimming van de Hochkönig. Ondanks dat er ’slechts’ circa 900 hoogtemeters zijn, is dit een echt parcours voor de klimmers.
Lopen: De halve marathon is opgedeeld in twee rondes die langs het meer Zell worden gelopen.

(tekst gaat verder onder foto)

Het fietsparcours van Ironman 70.3 Zell am See telt 900 hoogtemeters (Foto: Ironman)

Ironman 70.3 Istria
Slovenië
22 September 2019

Ironman 70.3 Istria had afgelopen jaar met meer dan 1200 deelnemers een succesvol debuut en belooft dan ook in 2019 een mooie race te worden. Het grootste deel van de race vindt plaats in de stad Koper, een stukje ten zuiden van het Italiaanse Triëst

Zwemmen: Het zwemmen vindt plaats in de Middellandse Zee in de baai van Koper.
Fietsen: Het fietsparcours is met bijna 1300 hoogtemeters uitdagend te noemen. De hoogtemeters worden vooral gemaakt in twee beklimmingen van beide ongeveer 10 kilometer en heeft in de afdalingen een aantal technische passages. 
Lopen: Het parcours voert eerst door de middeleeuwse binnenstad van Koper, waarna je langs de kust naar Izola loopt en weer terug. 

(tekst gaat verder onder foto)

Bij Ironman 70.3 Istrië wordt gezwommen in de baai van Koper (Foto: Grega Valancic)

Ironman 70.3 Lanzarote
Spanje
5 oktober 2019

Vanaf aankomend jaar krijgt Ironman 70.3 Lanzarote een volledig nieuw parcours. Hoewel het parcours globaal al duidelijk is, moeten de details nog worden gepubliceerd.

Zwemmen: De 1900 zwemmeters worden in de zee afgelegd met een start vanaf Dorada Beach.
Fietsen: Hoewel de details nog moeten volgen lijkt het één ronde te gaan worden met zo’n 1000 hoogtemeters op het altijd winderige eiland.
Lopen: Het parcours lijkt te gaan bestaan uit vier rondes van circa vijf kilometers, waarvan de helft langs de kust voert.