Nu het triathlonseizoen voorbij is en voor veel atleten de opbouw naar volgend seizoen langzaam alweer van start is gegaan, wordt het ook tijd om naar de wedstrijden van volgend jaar te kijken. Een race uitkiezen is niet altijd makkelijk, het aanbod is groot en iedere race heeft een eigen karakter. 3athlon.nl helpt een handje door de Europese Ironmans (70.3), Challenge races en een aantal lokale evenementen kort voor je te beschrijven. Dat zullen we opdelen in meerdere artikelen. Na het eerste artikel en tweede artikel, waarin we aandacht hadden voor tientallen Middle Distance races, kijken we in dit derde artikel naar een aantal Long Distance races in Europa die voornamelijk geschikt zijn voor de klimmers: uiteraard onderverdeeld in Challenges, Ironmans en races die niet door deze twee organisaties worden georganiseerd. 

Aangezien het moeilijk is om een lijn te trekken tussen wanneer een race een échte klimmers race is of niet, zullen er zeker grensgevallen zijn. Het aantal hoogtemeters alleen zegt niet alles: een heuvelachtig parcours kan voor veel hoogtemeters zorgen, maar zien we nog steeds als ‘vlak’. Daarnaast hebben we in dit artikel niet gekeken naar de ‘Extreme Triathlons’, gezien dit als een aparte klasse gezien kan worden. De races zijn op volgorde van data.


Ironman Lanzarote

Spanje
25 mei 2019

Ironman Lanzarote is door de officiële Ironman poll verkozen tot zwaarste Ironman ter wereld: met name de harde wind en de hoogtemeters op het fietsparcours zorgen hiervoor. Daarnaast kan het op het Canarische eiland in mei al erg heet zijn. Sommige atleten noemen Lanzarote zelfs als een alternatief voor Kona, voornamelijk door de hitte en de lavavelden, al is Ironman Lanzarote natuurlijk geen Wereldkampioenschap. 

Zwemmen: De 3800 meters worden in twee rondes in de zee gezwommen bij Playa Grande, in Puerto del Carmen.
Fietsen: Het fietsparcours van 182,2 kilometer kent 2551 hoogtemeters en voert over bijna het hele eiland. De hoogtemeters komen grotendeels uit vijf grotere klimmen, maar het parcours kent ook veel kleinere klimmen: eigenlijk is er geen meter vlak. Er zijn voor aankomend jaar een aantal veranderingen in het parcours doorgevoerd om het eiland niet geheel af te sluiten.
Lopen: De afsluitende marathon is opgedeeld in drie ronden van 14 kilometer en loopt vrijwel geheel langs het strand. Ook het loopparcours is met ruim 300 hoogtemeters niet geheel vlak.

(tekst gaat verder onder de foto)

Genoeg plaatsen om je fiets mee naar toe te nemen volgend jaar. (Foto: 3athlon.nl)

Ironman Nice
Frankrijk
30 juni 2019

Ironman Nice vloeit sinds 2005 voort uit- en volgt grotendeels het pacours van de historische ‘Triathlon international de Nice’, één van de oudste Long Distance triathlons in Europa. 

Zwemmen: Er worden twee lussen in de Middellandse Zee gezwommen, welke gescheiden zijn met een Australian exit.
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit krap 180 kilometer, waarin met name de beklimming van de Col de L’Ecre met bijna 1000 hoogtemeters voor een groot deel van de totaal bijna 2100 hoogtemeters zorgt. Ook de afdalingen van dit parcours worden als technisch beschreven.
Lopen: Er worden in totaal vier ronden van een 10.5 kilometer gelopen over de beroemde ‘Promenade des Anglais’, direct langs de Middellandse Zee.   

Ironman Klagenfurt
Oostenrijk
7 juli 2019

Ironman Klagenfurt is een zeer populaire race, die binnen een week na het openen van de registratie is uitverkocht. Het is dus aan te raden deze race voor 2020 alvast te plannen als je hier een keer wilt racen. De populariteit is niet geheel verrassend, gezien Ironman Klagenfurt bekend staat als een van de mooiste races ter wereld.

Zwemmen: Het zwemparcours bestaat uit één ‘ronde’ die eerst door de Wörther See voert, waarna er nog een kilometer door het Lendkanal naar de wisselzone wordt gezwommen.
Fietsen: Het parcours voor 2019 is geheel vernieuwd en bestaat uit één ronde van 179 kilometer met krap 1500 hoogtemeters: dit zijn er aanzienlijk minder dan de ruim 2000 hoogtemeters die het voorheen waren, waardoor het parcours toegankelijker is geworden maar nog altijd niet gemakkelijk.
Lopen: De marathon wordt over twee ronden verdeeld. Het parcours voert langs de Wörter See en na een stukje door het Europa Park langs het Lendkanal de stad in en weer terug. Het is op een paar lichte glooiingen na zo goed als vlak.  

(tekst gaat verder onder de foto)

Het uitzoeken van een voor jou geschikte race kan een hele opgave zijn. (Foto: 3athlon.nl)


Alpe d’Huez Triathlon
Frankrijk
25 juli 2019

De naam Alpe d’Huez triathlon zegt eigenlijk al genoeg: een triathlon op en rond de beroemde ‘Nederlandse’ Alpe. De race vindt plaats in de adembenemende omgeving met een looponderdeel op hoogte. De afstanden zijn afwijkend ten opzichte van een standaard LD, maar door de hoogtemeters valt de race zeker bij de Long Distance triathlons in te delen.

Zwemmen: Het zwemonderdeel bestaat uit twee rondes van 1,1 kilometer in het kraakheldere water van het Lac du Verney. Hier mag alleen tijdens de race gezwommen worden.
Fietsen: Het fietsparcours kent 118 kilometer met 3200 hoogtemeters. Het voert over vier cols: de Col de l’Alpe du Grand Serre, Col du Mallissol, Col d’Ornon en tenslotte de Alpe d’Huez. 
Lopen: Tot slot wordt er boven op de Alpe d’Huez nog 20 kilometer gelopen in drie ronden met in totaal 340 hoogtemeters. Vooral het lopen op hoogte zorgt ervoor dat het tempo wat lager zal zijn dan je gewend bent.

Ironman Vichy
Frankrijk
25 augustus 2019

Ironman Vichy kent aankomend jaar een volledig nieuw fietsparcours met veel meer klimwerk dan voorheen. Daarnaast weet Ironman France van het weekend in Vichy een waar feest te maken met een geweldige sfeer in en rond het parcours

Zwemmen: Er worden twee lussen in het lac d’Allier gezwommen met een Austrialian exit tussendoor. Hoewel het afgelopen jaar fris was tijdens de race, was het in de voorgaande jaren telkens te warm voor een wetsuit-legal race.
Fietsen: Het volledig nieuwe parcours voert eerst de stad uit, waarna er drie rondes in de bergen ten oosten van Vichy gereden worden alvorens er via de andere kant de stad weer in gereden wordt. Wat dit parcours een klimparcours maakt is dat er in de drie rondes na een initieel stijl stuk van krap 5 kilometer nog 15 kilometer vals plat omhoog gereden moet worden.
Lopen: De marathon is opgedeeld in vier rondes rondom het meer waar ook gezwommen werd, met een lus door de binnenstad. Het is een vlak en snel parcours. 

(tekst gaat verder onder de foto)

Duik jij in Vichy in het water? (Foto: 3athlon.nl)

Challenge Madrid
Spanje
22 september 2019

Challenge Madrid is de enige Europese Long Distance race van Challenge Family voor de ‘echte’ klimmers. Challenge Madrid is een ‘point-to-point’ race waarbij je dus op een andere plek start dan dat je finisht.

Zwemmen: Het zwemmen vindt plaats in een reservoir in de bergen, buiten de stad.
Fietsen: Het fietsparcours is een ‘point-to-point’ parcours dat van het reservoir waar er gezwommen wordt naar de hoofdstad Madrid voert. Hoewel er geen specifieke grote of lange klim in zit, komt het totaal met een scala aan heuvels toch op 2650 hoogtemeters. Dat de snelste fietstijd afgelopen jaar boven de 5 uur lag, zegt genoeg over de zwaarte van het parcours.
Lopen: Na een aanloop van enige kilometers door Madrid wordt er uiteindelijk vier keer een lokale ronde gelopen voordat de spectaculaire finish op de Puerta del Sol zal volgen.