Nu het triathlonseizoen voorbij is en voor veel atleten de opbouw naar volgend seizoen langzaam alweer van start is gegaan, wordt het ook tijd om naar de wedstrijden van volgend jaar te kijken. Een race uitkiezen is niet altijd makkelijk, het aanbod is groot en iedere race heeft een eigen karakter. 3athlon.nl helpt een handje door de Europese Ironmans (70.3), Challenge races en een aantal lokale evenementen kort voor je te beschrijven. Dat zullen we opdelen in meerdere artikelen. Na het eerste artikel, waarin we aandacht hadden voor tien 70.3 Ironmans die vooral geschikt zijn voor klimmers, kijken we in dit tweede artikel naar een aantal vlakke(re) Middle Distance races in Europa: onderverdeeld in Challenges, Ironmans en races die niet door deze twee organisaties worden georganiseerd. Gezien het vlakke karakter zal het geen verrassing zijn dat er meerdere Nederlandse triathlons op deze lijst staan.

Aangezien het moeilijk is om een lijn te trekken tussen wanneer een race vlak te noemen is en wanneer niet, gaat het hier om races die geen grote/lange klim in het parcours hebben. Een heuvelig parcours zien we daarom als vlakker parcours. Natuurlijk zullen er hierdoor altijd grensgevallen zijn. De races zijn op volgorde van data.

Vink en Veenman Triathlon Nieuwkoop
Nederland
n.n.b. 2019

De Middle Distance triathon van Nieuwkoop is al 36 jaar een begrip en kent dankzij de vele Nationale kampioenschappen meestal een sterk startveld. Het is een ideale gelegenheid om aan het begin van het seizoen de krachten te testen.

Zwemmen: De 1900 zwemmeters worden afgelegd in één ronde in de Zuidereindeplas.
Fietsen: De 90 kilometers zijn sinds afgelopen jaar opgedeeld in twee ronden van 45 kilometer door de polders tussen Nieuwkoop, Alphen aan de Rijn en Aalsmeer en kennen daardoor zo goed als geen hoogtemeters.
Lopen: Het looponderdeel bestaat uit vier ronden van iets meer dan vijf kilometer, deels door Nieuwkoop en deels door de polder.

Challenge Lisboa
Portugal
18 mei 2019

Challenge Lisboa is een race die vroeg in het seizoen voor een mooie krachtmeting zorgt en door het vlakke parcours een van de snelsten ter wereld is.

Zwemmen: Het zwemmen vindt plaats in een afgedamd deel van de oceaan en kent diverse bochten.
Fietsen: Het parours bestaat uit vier ronden van 22.5 kilometer en is op een klim van 1 kilometer na zo goed als vlak. Het is een ‘out-and-back’ parcours en voert de stad uit en loopt daarna langs de oceaan en weer terug.
Lopen: De halve marathon is opgedeeld in vier ronden van 5.2 kilometer en loopt eveneens langs de oceaan en weer terug.

(tekst gaat verder onder de foto)

Duik jij volgend jaar ook zo het water in? (Foto: 3athlon.nl)

Ironman 70.3 Les Sables d’Olonne
Frankrijk
16 juni 2019

Ironman 70.3 Les Sables d’Olonne vindt voor het eerst plaats,. Les Sables d’Olonne ligt onder Nantes, in het westen van Frankrijk.

Zwemmen: Het zwemparcours is point-to-point en voert door het Vendée Globe kanaal naar de wiselzone.
Fietsen: Het parcours voert eerst de stad uit, waarna er buiten de stad een grote ronde gefietst moet worden, met iets meer dan 500 hoogtemeters.
Lopen: De halve marathon wordt opgedeeld in 3,5 ronden en wordt vooral langs de kust gelopen.


Ironman 70.3 Luxembourg

Luxemburg
16 juni 2019

Ironman 70.3 Luxemburg is een aantrekkelijke optie voor Nederlanders, aangezien je niet overdreven ver hoeft te reizen. Er wordt ook een Ironkids en Irongirl race georganiseerd. De race is voor aankomend jaar al uitverkocht, wat aangeeft hoe populair hij is. Mocht je hier willen racen, dan moet je er volgend jaar vroeg bij zijn.

Zwemmen: Er wordt een ronde gezwommen in de rivier de Mosel, waarbij er evenveel afstand tegen als met de stroming mee moet worden gezwommen.
Fietsen: Het parcours loopt de eerste ruim 35 kilometer langs de Mosel en is vlak, waarna er een heuvelige sectie volgt. Toch heeft het parcours ‘slechts’ 580 hoogtemeters.
Lopen: Het loopparcours bestaat uit vier ronden langs de oevers van de Mosel en is met zo’n tien hoogtemeters per ronde vrijwel vlak.

(tekst gaat verder onder de foto) 

Genoeg keuzes om volgend jaar ergens te racen. (Foto: 3athlon.nl)

Ironman 70.3 Elsinore 
Denemarken
23 juni 2019

Ironman 70.3 Elsinore is net als de afgelopen jaren het toneel van de Europese Kampioenschappen voor Ironman 70.3. 

Zwemmen: Het zwemparcours is een bochtig parcours door de haven van Elsinore, waar goede zwemmers die goed kunnen oriënteren en steeds weer kunnen accelereren tijd kunnen winnen.
Fietsen: Het parcours heeft 600 hoogtemeters die het gevolg zijn van het continu glooiende terrein. Daarnaast waait het altijd in Denemarken. Belangrijk om te weten is dat het parcours vrij technisch is dankzij veel bochten en keerpunten.
Lopen: Het parcours is opgedeeld in 3,5 ronden en loopt langs het Kronborg kasteel en door de binnenstad van Elsinore. Met zo’n 30 bochten per ronde is het loopparcours net als het zwem- en fietsparcours bochtig te noemen. 

Triathlon Klazienaveen
Nederland
14 juli 2019

De Middle Distance triathlon van Klazienaveen vormt dit jaar het decor voor het Nederlands Kampioenschap. Verwacht hierdoor een sterk startveld. 

Zwemmen: Het zwemmen vindt net als voorgaande jaren plaats in het Van Echtenskanaal en gaat in één rechte lijn. De deelnemers worden, voor de start, met bussen naar de startplek gebracht
Fietsen: De fietsronde is 23 km lang, waardoor er vier ronden gereden moeten worden. Het snelle en veilige parcours voert door het centrum, langs de “oude” turffabriek Norit/Cabot, langs de veenvaart, door het tuinbouwgebied en door de prachtige natuur van Zuidoost-Drenthe.
Lopen: Vanaf de wisselzone loop je richting het centrum van Klazienaveen. Via het Van Echtenskanaal NZ, Kloostermanswijk, door het Kruiwerk: waar je een klein lusje loopt, daarna door het bos en via de Dordsedijk terug naar het centrum.  De halve marathon bestaat uit vier ronden van 5,2 km.

(tekst gaat verder onder de foto)

Net als in 2018 zal er ook in 2019 weer veel geracet worden. (Foto: 3athlon.nl)


Nordseeman

Duitsland
10-11 augustus 2019

De Nordseeman vind in het Duitse Wilhemshaven plaats, een stukje ten oosten van Groningen.  Het terrein bij de wisselzone wordt tijdens de race omgetoverd tot een waar festivalterrein waar verschillende optredens worden georganiseerd voor het meegereisde publiek. 

Zwemmen: Het zwemparcours loopt door de haven van Wilhelmshaven en is een ‘out-and-back’ parcours dat heen en weer voert. Het water in de haven is overigens zout.
Fietsen: Het fietsparcours voert de stad uit, waarna er buiten de stad vijf ronden gereden moeten worden alvorens men weer terug de stad in mag. Het parcours is zo goed als vlak, maar vaak erg winderig.
Lopen: De halve marathon is opgedeeld in vier ronden, welke deels langs de ‘zee’ voeren en weer terug, waarbij per ronde tweemaal de dijk op en af gelopen moet worden.


Challenge Almere MD
Nederland
14 september 2019

Naast de bekende Long Distance race, in 2019 het decor voor het EK, vindt er in Almere op dezelfde dag ook een Middle Distance race plaats. De wedstrijd gaat over hetzelfde parcours, alleen hoeven er per onderdeel minder ronden afgelegd te worden. 

Zwemmen: Het zwemonderdeel bestaat uit één ronde van 1900 meter in het Almeerse Weerwater. Snelle zwemtijden zijn geen uitzondering.
Fietsen: Het fietsparcours voert over de dijken en door de polders van Flevoland, waardoor er nagenoeg geen enkele hoogtemeter in zit. De vlakke, voornamelijk open omgeving staat echter wel bekend om de harde wind.
Lopen: De halve marathon is opgedeeld in drie ronden van ieder zeven kilometer rondom het Weerwater, waar eerder ook gezwommen werd. De sfeer in de ‘Arena’ bij de finish wordt alom geprezen.