Nu het triathlonseizoen voorbij is en voor veel atleten de opbouw naar volgend seizoen langzaam alweer van start is gegaan, wordt het ook tijd om naar de wedstrijden van volgend jaar te kijken. Een race uitkiezen is niet altijd makkelijk, het aanbod is groot en iedere race heeft een eigen karakter. 3athlon.nl helpt een handje door de Europese Ironmans (70.3), Challenge races en een aantal lokale evenementen kort voor je te beschrijven. We delen ze op in meerdere artikelen. Na het eerste artikel en tweede artikel, waarin we aandacht hadden voor tientallen Middle Distance races, keken we in het derde artikel naar een aantal Long Distance races in Europa die voornamelijk geschikt zijn voor de klimmers. Nu is het tijd voor de vlakkere Long Distance races in Europa, uiteraard weer onderverdeeld in Challenges, Ironmans en races die niet door deze twee organisaties worden georganiseerd. 

Aangezien het moeilijk is om een lijn te trekken tussen wanneer een race een écht vlak is of niet, zullen er zeker grensgevallen zijn. Het aantal hoogtemeters alleen zegt niet alles: een heuvelachtig parcours kan voor wat hoogtemeters zorgen, maar zien we nog steeds als ‘vlak’.  De races zijn op volgorde van data.

Waserstadt Triathlon
Duitsland
2 juni 2019

De Wasserstadt Triathlon vind plaats in Hannover Wasserstadt, een wijk in het westen van Hannover. Naast een Long Distance race wordt er in hetzelfde weekend ook een Middle Distance en een Volks- en Sprint triathlon georganiseerd: voor ieder wat wils. 

Zwemmen: Er worden twee ronden van 1900 meter gezwommen in het Stichkanal Hannover-Linden.
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit zes ronden van dertig kilometer die van Hannover naar het westen voeren, door de heuvels en weer terug. Het totaal aantal hoogtemeters blijft desondanks nog onder de 1000. 
Lopen: Het loopparcours bestaat uit vier rondes die in totaal een marathon beslaan. Het parcours voert door Wasserstadt, waar je onder andere langs de prachtige tuinen van een landhuis loopt.

(tekst gaat verder onder de foto)

De Frysman is één van de vele opties. (Foto: Facebook Frysman)

Frysman
Nederland
6 juli 2019

Ontstaan uit liefde voor de triathlonsport. De vijfde editie vindt plaats op 6 juli 2019 in het prachtige Gaasterland, één van de mooiste plekken van Friesland. De race heeft in de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en was in korte tijd uitverkocht. Als je wilt deelnemen, kun je het beste op 5 december 2019 om 20:00 uur een alarm zetten om je in te schrijven voor de zesde editie. 

Zwemmen: Bij het Reaklif worden twee ronden van 1900 meter in het IJsselmeer gezwommen. 
Fietsen: Het parcours bestaat uit vier rondes van 45 kilometer die door het Gaasterland voeren. Ondanks enige glooiingen in het landschap blijven de hoogtemeters beperkt. 
Lopen: De marathon is opgedeeld in zes rondes van zeven kilometer. Ook het loopparcours kent glooiingen die net als die van het fietsparcours in de ijstijd gevormd werden.

Challenge Roth
Duitsland
7 juli 2019

Challenge Roth is uitgegroeid tot een legendarische race met duizenden, duizenden en nog eens duizenden toeschouwers. Vooral bij de Solarer Berg op het fietsparcours is het een gekkenhuis, daar vinden een soort ‘Tour de France’ taferelen plaats en word je als het ware de heuvel op geschreeuwd. Jan Frodeno zette hier zijn record voor snelste Long Distance triathlon in 7:35:39 uur. De race is immens populair en altijd binnen enkele minuten uitverkocht. Als je mee wilt doen kun je het beste direct na de race ter plaatse inschrijven voor het daaropvolgende jaar.

Zwemmen: In het Main-Donau-Kanaal wordt bij Hippoltstein in beide richtingen circa 1900 meter gezwommen voor een totaal van 3800 meter.
Fietsen: Het parcours bestaat uit twee ronden vanuit Hippoltstein, met daarna een uitloper naar Roth, waar de tweede wisselzone is. Het parcours kent een aantal heuvels, waarvan de hoogste de Kalvarienberg is en de bekendste de Solarer Berg. In totaal zijn er zo’n 1200 hoogtemeters. 
Lopen: Challenge Roth is een van de weinige races waar de marathon uit één grote ronde bestaat. Het parcours voert van Roth naar het Donau-Kanaal waar een stuk langs heen en terug wordt gelopen, vervolgens terug naar Roth, dan nog heen en weer naar Büchenbach. Uiteindelijk finish je in de arena in Roth waar het van de eerste tot de laatste finisher een enorm spektakel is.

(tekst gaat verder onder de foto)

Tim Don maakte zijn come-back bij Ironman Hamburg in 2018 (Foto: 3athlon.nl)

Ironman Hamburg
Duitsland
28 juli 2019

Ironman Hamburg is een redelijk nieuwe toevoeging op de Ironman agenda. De race wordt aankomend jaar voor de derde maal georganiseerd. Afgelopen jaar werden er door de gunstige weersomstandigheden hele snelle tijden neergezet. Het zwemmen werd door blauwalg afgelast – en omgezet in een extra looponderdeel – maar anders waren hier gegarandeerd razendsnelle tijden neergezet.

Zwemmen: De 3800 zwemmeters worden afgewerkt in de Alster, midden in de stad. Het parcours bestaat uit één ronde.
Fietsen: Het parcours bestaat uit twee keer 90 kilometer. De weg voert eerst de stad uit, waarna er langs een dijk heen en weer terug wordt gereden. Doordat er een aantal dijken en bruggen op en af gereden moet worden, heeft het parcours toch nog zo’n 400 hoogtemeters. Houd er bij deze race rekening mee dat er over kasseien gereden wordt.
Lopen: De marathon is opgedeeld in vier rondes van 10.5 kilometer, welke langs de Alster en een deel door het centrum gelopen worden met een finish op de Rathausmarkt. 

Ironman Tallinn
Estland
3 augustus 2019

Ironman Tallinn is de meest oostelijke Ironman in Europa, dichtbij de Russische grens. Tallinn zelf is een Middeleeuwse stad waarvan veel oude bouwwerken zijn overgebleven door de jaren heen.

Zwemmen: Het parcours bestaat uit één ronde in een oud deel van een haven in de Baltische Zee. Dit betekent dus zout water en een te verwachten temperatuur van 17-19 graden. 
Fietsen: Het fietsparcours voert eerst de stad uit, waarna er buiten de stad twee rondes worden gereden. Hierbij zijn vooral veel heuvels te overwinnen, maar het totaal aantal hoogtemeters blijft nog onder de 1000. 
Lopen: Het loopparcours bestaat uit vier rondes door Tallinn en is eigenlijk een soort touristische route door de stad. Het voert langs oude kastelen en kathedralen en uiteindelijk naar de finish op het vrijheidsplein. Het loopparcours is echter niet helemaal vlak: het kent 320 hoogtemeters.

(tekst gaat verder onder de foto)

De eerste atleten uit het water bij de (toen nog vlakke) Ironman Vichy 2018 (Foto: 3athlon.nl)

Gelreman
Nederland
24 augustus 2019

Aankomend jaar zal voor het eerst de Gelreman plaats gaan vinden. Hoewel het parcours net als in de andere twee Nederlandse Long Distance races vlak is, is de omgeving weer totaal anders: langs de rivieren in het oosten van het land.

Zwemmen: Er worden twee rondes van 1900 meter door de Rijkerswoerdseplas (onder Arnhem) gezwommen.
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit vier rondes van 45 kilometer, grotendeels langs de Waal en de Nederrijn. Het aantal hoogtemeters zal hierdoor zeer beperkt blijven.
Lopen: De marathon wordt gelopen in zes rondes van zeven kilometer. Het parcours ligt rondom de Rijkerswoerdseplas, waar eerst ook gezwemmen werd, en het recreatiegebied “Park Lingezegen.

Challenge Almere-Amsterdam
Nederland
14 september 2019

Challenge Almere-Amsterdam is de oudste triathlon in Europa, iets waar we als Nederlanders trots op mogen zijn. Aankomend jaar is Challenge Almere-Amsterdam tevens het toneel voor het ITU European Long Distance Championship.

Zwemmen: Er worden twee rondes van 1900 meter afgewerkt in het Almeerse Weerwater.
Fietsen: Het parcours is opgedeeld uit twee rondes van 90 kilometer, deels over de dijk langs het Markermeer, deels door de polders, maar overal door de beruchte wind. Op een aantal dijken en een viaduct waar omhoog gereden moet worden na, kent het parcours geen hoogtemeters.
Lopen: Er worden zes rondes van zeven kilometer om het Weerwater gelopen, waarbij je iedere ronde over de Esplanade komt waar het een waar feest is.

(tekst gaat verder onder de foto)

Yvonne van Vlerken was vorig jaar oppermachtig bij Challenge Almere-Amsterdam. (Foto: James Mitchell)

Ironman Emilia Romagna
Italië
21 september 2019

Ironman Italië is de trots van de Italtiaanse triathlon: ze noemen het zelfs de eerste Ironman ‘Made in Italy’. Deze trots onderstrepen ze met een prachtig parcours als het gaat om cultuur en natuur.

Zwemmen: Het zwemmen vind plaats in de Adriatische zee, waar twee aparte lussen gescheiden worden door een ‘Austrialian Exit’. 
Fietsen: Na een lange wisselzone van letterlijk een kilometer is het fietsen aan de beurt. Het is een ‘out and back’ parcours, waarbij je twee keer 45 kilometer landinwaarts rijdt en over dezelfde weg weer terug. Het parcours voert langs natuurgebieden waar onder andere roze flamingo’s te bewonderen zijn. Er zijn minder dan 400 hoogtemeters.
Lopen: De marathon is opgedeeld in vier rondes van 10.5 kilometer die door de historische stad van Cervia voeren. 

Ironman Barcelona
Spanje 
6 oktober 2019

Anders dan de naam doet vermoeden is Ironman Barcelona niet in de stad Barcelona, maar in Calella, in de provincie Barcelona, zo’n 60 kilometer van de stad Barcelona verwijderd. Dit mag de pret echter niet drukken, want er wordt in dezelfde omgeving geracet. Een reden om deze race te doen kan zijn dat de toppers rond deze periode allemaal op Hawaii zitten: een gunstige omstandigheid om zelf voor een Kona-slot te gaan.

Zwemmen: Er wordt één ronde van 3800 meter in de Middellandse Zee gezwommen: zout water dus.
Fietsen: Het fietsparcours bestaat uit twee rondes over een ‘out and back’ parcours langs de kust en kent weinig hoogtemeters. Op twee korte klimmetjes na is het vrijwel vlak.
Lopen: Er worden drie rondes van 14 kilometer langs de kust gelopen tussen Calella en Santa Susanna.