Het uitstellen van de Olympische Spelen – zojuist werd bekend dat de Spelen toch niet aankomende zomer, maar in 2021 zullen plaatsvinden – heeft behoorlijk wat organisatorische en financiële consequenties. Minstens zo groot zijn de consequenties voor de atleten die in het traject zitten om deel te nemen aan wat wordt gezien als het belangrijkste sportevenement ter wereld. Wij kijken met Marco van der Stel, Quinty Schoens en Donald Hillebregt naar hoe dit nieuws binnenkomt.

We trappen af met Marco van der Stel; de atleet lijkt vrijwel verzekerd te zijn van Olympische deelname op het moment dat de Nederlandse Mixed Team Relay ploeg zich weet te kwalificeren. Hoe kijkt hij naar het uitstel en wat betekent dit voor zijn voorbereiding? ,,Dit lag natuurlijk enigszins in de lijn der verwachting. Daarbij komt natuurlijk dat het heel erg jammer is, maar belangrijkste is nog steeds dat zoveel mogelijk mensen gezond kunnen blijven. Wat betreft de voorbereiding is het nog steeds onduidelijk. Wat gaan ze doen met de rankings? Trekken ze dit een jaar door of blijft het zoals het nu is? Doen ze nog één race misschien? Dit weten we nog niet, dus het enige wat we nu kunnen doen is fit blijven en zorgen dat we, als er weer races kunnen plaatsvinden, daar zo goed mogelijk aan de start staan.”

‘Dit jaar heeft ineens niks Olympisch’ meer’

Net als Van der Stel kan ook Quinty Schoens leven met het besluit om de Spelen te verplaatsen. Schoens staat op de reservelijst; mocht Nederland zich plaatsen en kan Rachel Klamer of Maya Kingma onverhoopt niet meedoen, dan zou Schoens hun plaats kunnen innemen. ,,Ik moet wel even wennen aan ‘Tokyo 2021’, want Tokyo 2020 lag zo lekker in de mond. Voor mij was het eerlijk gezegd geen verrassing meer, aangezien sporters – door het virus – gewoon geen kans meer hebben om zich voor te bereiden en ook steeds meer landen in opstand kwamen. Toch voelt het wel raar als dan het definitieve besluit valt. Het jaar dat nu al drie maanden ‘Olympisch’ is, heeft opeens niks Olympisch’ meer.”

Schoens weet het mooi te relativeren. ,,Voor mij heeft deze gebeurtenis natuurlijk niet zoveel invloed als voor de atleten die ‘vast’ in de Mixed Team Relay ploeg zitten. Als ik me als reserve kan plaatsen, is dat voor mij alleen maar bonus. De Spelen zouden voor mij gewoon één en al bonus zijn en draaien om het op doen van ervaring. Ik zie dit uitstel als een extra periode om mezelf nog beter te maken. In deze periode kun je écht het verschil maken en kun je jezelf naar een nog hoger niveau tillen, simpelweg omdat er meer tijd is. Dit uitstel zie ik als een extra kans.”

‘Er zou geen ‘level playing field’ zijn’

In precies hetzelfde schuitje zit ook Donald Hillebregt, die als reserve kan dienen op het moment dat Van der Stel of Jorik van Egdom uiteindelijk verstek moet laten gaan. ,,Het bericht dat de Olympische Spelen zijn uitgesteld, kwam niet geheel onverwachts aangezien er wereldwijd steeds strengere maatregelen getroffen worden wegens het coronavirus. Ik vind het enerzijds jammer, maar anderzijds zou er nu geen ‘level playing field’ zijn geweest. In Nederland kunnen we niet zwemmen, maar er zijn ook landen waar sprake is van een volledige lockdown, waar atleten niet eens buiten kunnen fietsen of lopen. Het zouden hele rare Spelen geworden zijn, ook omdat er dan bijvoorbeeld geen publiek langs de kanten zou staan. Als atleet zou je er dan nooit volledig van kunnen genieten.”

Hillebregt is blij dat de spelen worden uitgesteld, en niet afgelast. ,,Daardoor kan ik het positief inzien. De afgelopen jaren was het mijn doel om me te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Nu de Spelen zijn uitgesteld naar 2021, is mijn doel enkel verschoven naar een jaar later. Het uitstel geeft mij nu de kans om me nog een jaar langer te ontwikkelen. Ik heb nu een jaar extra de tijd om mijn prestaties naar een nog hoger niveau te tillen. Nu nog hopen dat het coronavirus snel onder controle is en we weer op een veilige manier de trainingen kunnen oppakken.”