Nadat gisteren bekend werd dat de Olympische Spelen definitief worden uitgesteld, was er veel blijdschap en opluchting onder atleten. Zo spraken we gisteren al met Marco van der Stel, Quinty Schoens en Donald Hillebregt, maar ook Maya Kingma kan zich uitstekend vinden in het besluit. ,,Ik vond het zeer onrealistisch en onverstandig om zo’n groot evenement te organiseren, terwijl zoveel landen nog bezig zouden zijn met het COVID-19 virus.”

Kingma stapte gisteren na een training van de fiets en hoorde toen van het uitstel. ,,Eigenlijk vind ik dat we het niet kunnen maken om met zoveel mensen de wereld over te reizen. Daarnaast denk ik dat het voor weinig sporters de voorbereiding zou zijn die ze wensen voor één van hun belangrijkste wedstrijden. Ik geloof dat dit besluit voor veel sporters stress zal weghalen, wat ook gezondheidsrisico’s zal verlagen. Je kunt van sporters niet verwachten in hun beste vorm te zijn, zonder dat ze hier eigenlijk goed voor kunnen werken.”

Een veelgehoord argument is ook het ontbreken van een eerlijke strijd, omdat atleten zich door de getroffen maatregelen niet op dezelfde manier kunnen voorbereiden. Ook Kingma haalt dit aan. ,,Gezien de verschillende maatregelen zou het nooit een eerlijk sportevenement zijn geworden. Ondanks dat is het natuurlijk wel ontzettend jammer. Ook ik keek erg uit naar dit Olympisch jaar en om in de races te laten zien wat ik nu kan.”

Kingma ziet het dus als een juist besluit, maar voorspelt ook dat het voor sportbonden en -organisaties lastig gaat worden om de kwalificatiemomenten en planningen op 2021 aan te passen. ,,We hebben ambities met de Mixed Team Relay en natuurlijk ook individueel, maar die verliezen we hier niet door. Op naar gezondheid en 2021″, knipoogt ze.