Wat met een dikke viltstift in de agenda stond omcirkeld, het weekend van 15 tot en met 17 mei, verandert voor organisator Extra Leisure en daarmee ook de betrokken atleten, naar een iets voorzichtigere cirkel in het weekend van 18, 19 en 20 september: het Long Course Weekend Beesel (LCW) ziet zich door de recent aangekondigde corona-maatregelen genoodzaakt het evenement uit te stellen.

Voor organisatoren zijn het zware tijden, al weet Vincent van der Stouwe die omstandigheden namens Extra Leisure, dat naast het LCW ook aan de basis staat van onder andere Ironman 70.3 Westfriesland, Ironman Maastricht en de onlangs al uitgestelde Groene Loper Run (van april naar hoogstwaarschijnlijk 11 oktober, red.) te relativeren. ,,Dit raakt iedereen. In het begin merkte ik dat ik heel erg bezig was met onze eigen business, maar dat laat ik nu een beetje los. Ik snap het van mezelf, verwijt het mezelf dus ook niet, maar er zijn belangrijkere dingen. Je gaat het iets meer in perspectief zien. Ik heb echt respect voor hoe iedereen ermee omgaat: van het zorgpersoneel tot aan de cultuursector en van onze leveranciers tot aan sponsoren. En zelf doe ik het nu ook allemaal anders: in de ochtend help ik mijn kids met hun huiswerk en pas in de middag pak ik mijn eigen werkzaamheden op.”

En die werkzaamheden, dat zijn er nogal wat in deze hectische periode. Want ondanks dat het Long Course Weekend dus is uitgesteld naar september, staan Ironman Westfriesland en Ironman Maastricht nog ‘gewoon’ op de oorspronkelijke data gepland. ,,Wij gaan er vanuit dat deze wedstrijden doorgaan en op die manier blijven we onze organisatie nu ook draaien. We kunnen niet anders. We kunnen wel heel stoer roepen dat we gaan verplaatsen, maar vanuit de overheid wordt nu heel duidelijk gezegd dat evenementen tót 1 juni zijn verboden. Dan willen we niet nu ineens roepen dat we cancelen of een andere datum zoeken. En weet je: we zijn zelf natuurlijk ook allemaal triatleten. We hebben niets liever dan dat er straks gewoon geracet kan worden.”

Van der Stouwe voorspelt in ieder geval een opmerkelijk najaar, waarin hoogstwaarschijnlijk heel veel wedstrijden tegelijkertijd worden georganiseerd. ,,Dat is de situatie waar we nu allemaal mee te maken krijgen. Neem bijvoorbeeld het Long Course Weekend: heel veel andere uitvalmogelijkheden hadden we daar niet voor. Helaas kun je het nooit voor iedereen goed doen, hoe graag we ook zouden willen. Uiteraard hebben we deze beslissing ook in overleg met de gemeente gemaakt.”