KiKa Extreme bouwt ook dit seizoen – uiteraard afhankelijk van hoe het cornonavirus zich de komende weken ontwikkelt – weer verder aan hun missie om met triatleten geld in te zamelen tegen kinderkanker. Deze triatleten zijn vaak beginners en hopen bij Ironman 70.3 Barcelona of Ironman 70.3 Vichy hun eerste Middle Distance te volbrengen. Zo ook Bob van Rutte, die op 17 mei eerstgenoemde race op de planning had staan. Inmiddels is de datum van Ironman 70.3 Barcelona overigens verplaatst naar 4 oktober.

Veel triathlons volbracht Van Rutte nog niet, hooguit wat kortere afstanden. ,,Maar triathlon en Ironman ben ik al een paar jaar een beetje aan het volgen. Vorig jaar is mijn peetoom overleden aan kanker. Tijdens zijn begrafenis wilde hij geen bloemen, maar een bijdrage aan KWF Kankerbestrijding. Dat was voor mij eigenlijk niet genoeg: ik wilde er meer mee doen. Toen kwam ik KiKa Extreme tegen en kwam ik er achter dat je geld kunt inzamelen door mee te doen aan een Ironman 70.3. Toen dacht ik: ‘dat wordt ‘m.”

Een zware dag zal het sowieso worden, ook gezien het pittige parcours in de Spaanse wereldstad. ,,Dat is zeker wel een dingetje, maar ik hou wel van een fysieke uitdaging en het opzoeken van mijn grenzen. Klinkt misschien gek, maar die pijn vind ik fijn. Waarschijnlijk kom ik mezelf daar wel 48 keer tegen en wat ik echt moet verwachten weet ik niet zo goed”, aldus de atleet die nog nooit een halve triathlon heeft volbracht. ,,Juist op de momenten dat het zwaar wordt, zal ook de emotionele kant van dit verhaal wat meer naar boven komen. Een reden dat ik dit doe, is dat ik me niet kan voorstellen dat een kind ziek wordt. En toch gebeurt het. Dat is dus echt een drijfveer.”

Van Rutte heeft al meer dan vijfduizend euro ingezameld en doneren kan uiteraard nog steeds. Begin deze maand nam hij – samen met een grote groep enthousiaste atleten die zich voor hetzelfde goede doel inzetten – deel aan een door KiKa Extreme georganiseerde clinic waarin ze alvast werden voorbereid op alles wat met triathlon te maken heeft. Daar spraken wij met Van Rutte – toen was de geplande datum overigens nog 17 mei – en dat interview zie je hieronder: