,,Het is met pijn in het hart dat we de beslissing moeten maken om Challenge Roth op 5 juli 2020 geen doorgang te laten vinden”, klinkt de emotionele boodschap van de organisatie over het zojuist aangekondigde afstel van één van de grootste triathlons ter wereld. ,,Na overleg met de autoriteiten is dit het enige verantwoordelijke besluit dat we kunnen nemen.” De wedstrijd wordt ook niet op een andere datum dit jaar gehouden en keert dus terug in 2021.

In een persoonlijk bericht van Alice, Felix en Kathrin Walchshoefer, de drijvende krachten achter Challenge Roth, wordt gesproken van ‘de moeilijkste beslissing sinds het ontstaan van Challenge in 2002’. ,,We hebben heel lang getwijfeld, ieder mogelijk alternatief afgewogen, maar de continue verspreiding van dit verschrikkelijke coronavirus, dat vrijwel overal ter wereld voet aan de grond heeft gekregen, zorgde ervoor dat we tot de pijnlijke realisatie kwamen dat we de editie van dit jaar moeten afblazen. Sinds Challenge Family is ontstaan, is het onze filosofie geweest om het welzijn van atleten altijd voorop te stellen. Onder deze omstandigheden zijn we echter op een punt aangekomen dat we dat niet meer zouden kunnen doen. We geloven sterk in onze verantwoordelijkheid richting de atleten – maar ook de 7500 vrijwilligers die ons hart en ziel vormen – en daarom hebben we geen andere keus.”

De situatie wordt direct in perspectief geplaatst. ,,Als we de enorme, wereldwijde consequenties van deze pandemie zien, is het afblazen van een sportevenement – ook al is het zo groot als Challenge Roth – bijna onbelangrijk: niets meer dan een beetje zand in een grote woestijn. Het is belangrijk om dit voor ogen te houden zodat we alles in het juiste perspectief blijven zien.”

,,We willen dan ook niet klagen over de economische kant achter het afblazen van Challenge Roth. Aan de andere kant kunnen we ook niet om de financiële consequenties die dit voor ons heeft, heen. We hebben al heel veel aanbetalingen gedaan, grote bestellingen geplaatst en zijn diensten aangegaan. We zullen veel van deze kosten moeten dragen. Dit gaat onherroepelijk een enorme impact op ons bedrijf hebben en het resultaat daarvan kunnen we niet voorzien.”

Refund maar wel met oproep tot solidariteit

Toch geeft Challenge Roth een refund aan atleten. ,,We zullen je niet verlaten. Ondanks de lastige situatie zullen we, in tegenstelling tot andere organisaties, inschrijfgeld terugbetalen.” Van dat inschrijfgeld gaan de administratiekosten wel af. Daarnaast krijgen alle ingeschreven atleten de kans om zich in te schrijven voor de editie van volgend jaar, die op 4 juli 2021 gehouden zal worden. ,,Je krijgt de kans om je in te schrijven voordat anderen dat ook kunnen doen.”

Tot slot wordt er een oproep aan atleten gedaan. ,,We vragen om een beetje solidariteit in deze moeilijke tijden. We zijn een familiebedrijf en hebben geen investeerders achter de hand die ons kunnen ondersteunen of voorzien van vergoedingen. Dat is waarom we aan de atleten die het kunnen missen, willen vragen om af te zien van hun refund, om zo onze wedstrijd te steunen. Voor alle donaties van meer dan 100 euro, geven we een cadeau waarvan we denken dat je het heel leuk gaat vinden.”