De vraag die door menig atleet, sportbond en toeschouwer al dagen – zelfs weken – wordt gesteld is zojuist beantwoord. De Japanse premier Shinzo Abe liet zojuist en na een telefoongesprek met Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), weten dat de Olympische Spelen door het coronavirus met één jaar worden uitgesteld. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat dit gebeurt. De Spelen werden eerder al wel eens afgelast  – bijvoorbeeld tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In 1940 was Japan hier toevallig ook al de dupe van.

Het antwoord liet even op zich wachten, maar nadat verschillende landen gisteren bekend maakten niet deel te nemen als de Spelen deze zomer toch doorgang zouden vinden, werd de druk op het IOC te groot. ,,Door de huidige omstandigheden en de informatie die we van wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben gekregen, hebben we de conclusie getrokken dat de Spelen moeten worden verplaatst”, schrijft het IOC in een persverklaring.

Met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, werden de afgelopen weken al veel kwalificatietoernooien afgelast. Daarbij konden steeds meer atleten – waaronder de Nederlandse topzwemmers – niet langer doortrainen, doordat NOC*NSF vorige week bekendmaakte alle trainingscentra in Nederland te sluiten. Maar liefst 11.000 atleten zouden tussen 24 juli en 9 augustus de prestatie van hun leven neer te zetten in Tokyo.

Het uitstellen van de Spelen gaat het IOC niet in de koude kleren zitten. Alleen al de tv-rechten zijn goed voor zo’n vier miljard euro. Daarnaast haalde de organisatie meer dan drie miljard euro aan sponsorinkomsten op.

Opvallend genoeg zal bij de Spelen van 2021 alsnog worden gerefereerd aan de Olympische Spelen van 2020. Eerder verklaarde het IOC al een vangnet van 825 miljoen euro te hebben voor het geval dat de Spelen geen doorgang zouden vinden.