In het geval dat de Olympische Spelen in Tokyo dit jaar onverhoopt niet doorgaan, heeft het International Olympic Committee (IOC) een potje van 825 miljoen euro waarmee zij een deel van de verloren inkomsten en verzonken kosten op kunnen vangen. Mocht het zo zijn dat de Spelen geen doorgang vinden, zouden vooral kleinere sportbonden in de problemen kunnen komen met hun begrotingen. Dit financiële vangnet zou dat moeten voorkomen of in ieder geval beperken. Toch geven de bonden en het NOC*NSF aan zich nog geen zorgen te maken over de gevolgen van het coronavirus voor de Spelen, zo blijkt uit bronnen van RTL Z. 

Met slechts enkele maanden tot het begin van de Spelen – 24 juli – te gaan en de verergerde situatie omtrent het coronavirus, vragen steeds meer mensen zich af wat dit betekent voor de Olympische Spelen van 2020. Veel sporters ervaren de gevolgen van reisbeperkingen en afgelaste races al in deze periode die voor veel van hen nog in het teken van kwalificatie staat. Zo maakte World Triathlon gisteren bijvoorbeeld bekend tot 30 april de kalender volledig vrij te maken en alle ranglijsten – dus ook de Olympische – te bevriezen. 

‘We gaan ervan uit dat de Spelen doorgaan’ 
Bij NOC*NSF heerst er voorlopig nog geen grote onrust, laat Geert Slot weten: ,,De Voorbereidingen in Japan ondervinden geen storingen, we gaan ervan uit dat de Spelen doorgaan”, liet hij aan RTL weten. Momenteel vinden veel kwalificatie evenementen in Japan nog gewoon plaats. ,,Maar dan zonder publiek”, vertelt Slot. ,,Wat dat betekent voor juli en augustus valt nog niet te zeggen. Daar zijn we ook niet mee bezig.”

Anti-infectieprotocol: ‘Welke griep je ook krijgt, het is niet goed voor een sporter’ 
Net als altijd wordt er gehamerd op een goede hygiëne bij de topsporters. Maar dit is niets nieuws: ,,Welke griep je ook krijgt, het is niet goed voor een sporter”, aldus Slot. ,,De laatste maanden gaan om het verdedigen van je medaille. We hebben gezegd dat de sporters de aanwijzingen van de Japanse autoriteiten moeten opvolgen.”

Daarnaast beginnen atleten ook al vroeg met hun eigen zogeheten ‘anti-infectieprotocol’, vertelt Slot. Mede door het slikken van supplementen trachten atleten besmetting, door wat voor virus of bacterie dan ook, te voorkomen. En natuurlijk desinfectiegel: ,,Dat is overal aanwezig en hebben de atleten ook altijd bij zich.”

NOS: ‘Dan zenden we niet uit’
Ook voor de NOS – die de Spelen traditiegetrouw uitgebreid in beeld zal brengen – staat er veel op het spel. Ze volgen de ontwikkelingen dan ook op de voet, reageert woordvoerder Koen Adriaanse. ,,Maar de Spelen zijn pas in juli en augustus, het IOC heeft vooralsnog niet gezegd dat de Spelen niet doorgaan. Dus voor ons heeft het niet zoveel zin daarover te speculeren.”

Over de grote van het bedrag dat de NOS heeft besteed aan de uitzendrechten mag het bedrijf, logischerwijs, geen uitspraak doen. Ook op de vraag wat de NOS eventueel zou doen om de kosten te dekken bij het wegvallen van de Spelen, kan Adriaanse geen antwoord geven, behalve: ,,Dan zenden we niet uit.” Uit de begroting blijkt dat NPO 1 dit jaar al bijna de helft van hun 287 miljoen euro aan budget heeft uitgegeven aan sport.