De ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan hard en met de dag hangt de vlag er dan ook anders bij. Ook voor topsporters. Dat er voorlopig geen wedstrijden zullen zijn is wel duidelijk, maar kan er nog wel getraind worden? NOC*NSF verklaarde enkele dagen geleden zich nog niet zoveel zorgen te maken over het al dan niet doorgaan van de Spelen, maar ondertussen is onder andere het trainingscentrum in Papendal gesloten en is het dus maar de vraag of de topsporters zich überhaupt goed kunnen voorbereiden op Tokyo. ,,We willen ons strak houden aan de overheidsrichtlijnen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen”, aldus Maurits Hendriks, Technisch directeur van NOC*NSF, in een interview met De Telegraaf.

,,We hebben niet overal het zeggenschap over”, verklaart Hendriks. Daarmee doelt hij bijvoorbeeld op buitentrainingen – zoals hardlopen – die nog wel gewoon uitgevoerd kunnen worden. Als het gaat om zwem- en schaatsbanen of sportzalen is het advies duidelijk: ,,Ons dringend advies is wel om alle trainingsomgevingen te sluiten.” Deze maatregelen gelden in ieder geval tot eind maart.

Ad Roskam: ‘Het gaat voor topsporters om hun beroep’
Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie lijkt opvallend genoeg niet helemaal achter de strenge maatregelen te staan: ,,Ik vind het een verregaande maatregel. Het gaat voor topsporters om hun beroep.” De atleten trainen voornamelijk op Papendal, dus zullen op zoek moeten naar een andere trainingslocatie. ,,Aan de andere kant heb ik hier ook wel begrip voor”, gaat Roskam verder. ,,De maatregelen die genomen moeten worden, gaan steeds verder. Dat raakt op een gegeven moment dan ook zo’n bijzondere groep als de topsporters.”

Buitenland is geen optie 
Terwijl hardlopers weinig consequenties zullen ervaren, ligt dat voor de ‘technische nummers’ anders, zegt Roskam. Uitwijken naar het buitenland is met de constant veranderende adviezen ook geen optie: ,,Het aantal landen waar je heen zou kunnen, vermindert met de dag.”

Geen zwemwater: ‘De topsport komt nu echt tot stilstand’ 
Voor de zwemmers is het misschien nog de grootste uitdaging om een geschikte trainingslocatie te vinden. De topzwemmers vertrokken afgelopen weekend naar het Noorden, Drachten, om daar hun trainingen voort te zetten. Veel trainingen konden ze er niet afwerken, want een dag later werd ook dat bad gesloten. ,,De topsport komt nu echt even helemaal tot stilstand”, reageert technisch directeur André Cats. De zwemsters leken na Drachten even een ander alternatief te hebben gevonden met zwembad De Welle, nabij een Fries klooster. Maar toen NOC*NSF zondag verklaarde alle trainingscentra voor topsporters te sluiten bleek ook dat geen optie meer te zijn.

Verslagen en verdrietig  
Het begint duidelijk te worden dat trainen er voorlopig niet in zit. ,,De zwemmers reageerden verslagen en verdrietig”, aldus Cats. ,,Ze worden nu heel hard geconfronteerd met het feit dat hun zwemseizoen en droom op een goede voorbereiding op de Olympische Spelen in rook op gaan. Maar ze zijn ook begripvol. Iedereen is onder de indruk van de hele situatie.”