Tijdens de halve finales van het EK Sprint – vandaag in het Oostenrijkse Kitzbühel – is er maar één doel: kwalificeren voor de finales die morgen plaatsvinden. De junioren meisjes trapten het spektakel vandaag af, maar helaas voor Nederland alleen met succes voor Barbara de Koning. Robin Dreyling, Aniek Mars en Sonja de Koning zijn in de halve finales gestrand.

Die halve finales werden in drie heats gehouden, waarbij de atletes bij de eerste negen van een heat moesten finishen om zich te kwalificeren voor de finales van morgen. Er werd 500 meter gezwommen, 13 kilometer gefietst en 3 kilometer hardgelopen en naast de 27 atleten die zich kwalificeerden door bij de eerste negen van hun heat te finishen, gingen de daarna drie tijdsnelsten ook nog door naar de finale.

Robin Dreyling kwam wat dat betreft overigens heel dichtbij, finishte 12e in haar heat, maar haar tijd van 38:32 minuut bleek op één seconde na niet genoeg om zich te kwalificeren. Aniek Mars en Sonja de Koning – beiden van start in de tweede heat – kwamen daar sowieso al niet voor in aanmerking, want zij finishten met respectievelijk 39:22 minuut en 41:31 minuut veertiende en twintigste.

Barbara de Koning – die op papier als één van de grootste favorieten geldt – maakte die rol in deze halve finale alvast waar. Met een tijd van 38:00 werd ze vierde in haar heat en daarmee kwalificeerde ze zich rechtstreeks voor de finale.