Nadat de junioren meisjes eerder deze ochtend in actie kwamen – een verslag van de Nederlandse prestaties vind je hier – waren het zojuist de junioren jongens die de strijd met elkaar aan mochten gaan tijdens het EK Sprint in het Oostenrijkse Kitzbühel. Daarbij één doel: kwalificeren voor de finales van morgen. Mitch Kolkman en Niels van Lanen slaagden namens Nederland in die missie, terwijl Gjalt Panjer kansloos afviel in de halve finale. Ook Jesse Cuijpers plaatste zich niet.

Die halve finales werden in drie heats gehouden, waarbij de atleten bij de eerste negen van een heat moesten finishen om zich te kwalificeren voor de finales van morgen. Er werd 500 meter gezwommen, 13 kilometer gefietst en 3 kilometer hardgelopen en naast de 27 atleten die zich kwalificeerden door bij de eerste negen van hun heat te finishen, gingen de daarna drie tijdsnelsten ook nog door naar de finale.

Van Lanen wist zich in ieder geval rechtstreeks te plaatsen, door in de eerste heat op een zevende plaats te finishen. Met een tijd van 34:18 minuut hoefde hij daar niet eens naar te kijken, want zijn positie was dus al ruim voldoende om door te mogen naar de finale van morgen.

Voor Panjer was dat in de tweede heat niet aan de orde, want met een tijd van 35:53 minuut en een zeventiende plaats was hij ver verwijderd van een kwalificatie voor de finale. Zowel op basis van positie als op basis van tijd kwam hij niet in de buurt van een plek in die eindstrijd.

In de derde heat was het vooral Kolkman die qua Nederlandse inbreng opzien baarde: hij leverde een geweldige prestatie door te finishen met een eindtijd van 34:46 en zo eerste te worden. Cuijpers viel tijdens het lopen genadeloos terug, verloor de aansluiting en kwam uiteindelijk als veertiende over de streep, bijna een minuut na Kolkman. Daarmee kwalificeert Cuijpers zich dus niet voor de finale.