Op moment van schrijven (na 100 kilometer fietsen, red.) hebben de deelnemers aan Ironman Malaysia nog een lange weg te gaan, maar de Nederlandse Els Visser is in ieder geval voortvarend begonnen aan haar wedstrijd over 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42.2 kilometer hardlopen. Ook al gaf ze tijdens de eerste fase van het fietsonderdeel wat plaatsjes weg, Visser kwam namelijk als derde uit het water maar kwam na 100 kilometer fietsen door als vijfde., lijkt de Utrechtse lekker in de race te liggen.

Halverwege het zwemonderdeel, na 1.9 kilometer zwemmen dus, kwam Els Visser als tweede door. Jocelyn McCauley had toen overigens al wel een forse voorsprong, want de Amerikaanse kwam na 25:28 door terwijl Visser daar met 28:01 iets meer dan 2:30 minuut achter zat. Met de Duitse Mareen Hufe in haar voeten had Visser wel een gaatje van meer dan een minuut op de andere concurrentes te pakken.

In de tweede ronde van het zwemmen werden de verschillen eigenlijk alleen maar groter. McCauley kwam als eerste uit het water en had uiteindelijk 51:42 nodig voor de 3.8 kilometer zwemmen. Hufe en Visser volgden als respectievelijk tweede en derde. De twee zwommen nog steeds samen en gaven na het eerste onderdeel 6:12 minuut toe. De rest van de dames volgde op daar weer 2:30 minuut (of meer) achter.

Opvallend genoeg – wellicht ging er materiaalpech of een ander ongemak aan vooraf – moest Visser de Duitse Hufe al vrij vlot laten gaan. Na de eerste 13.5 kilometer fietsen had de Duitse ineens een gat van anderhalve minuut op Visser. Overigens was het hier nog steeds McCauley die riant aan de leiding ging.

Na honderd kilometer lag de Amerikaanse nog steeds op kop, al was Hufe overduidelijk aan een ijzersterk fietsonderdeel bezig: op dit punt was ze genaderd tot slechts 43 seconden en leek een nieuwe leidster in de wedstrijd niet lang meer te duren.

Visser leek het inmiddels wat lastiger te hebben en zag haar achterstand steeds wat groter worden. Na 100 kilometer kwam ze als vijfde door, maar had ze wel een achterstand van ruim tien minuten op de koploopster. Ze was ondertussen gepasseerd door de Italiaanse Federica de Nicola en de Britse Parys Edwards.

Later vandaag een uitgebreid raceverslag.