De Engelse Emma Pallant-Browne legde zojuist beslag op het eremetaal tijdens Ironman 70.3 Mallorca. Ze bleef niemand minder dan de Zwitserse Nicola Spirig voor, die tweede werd (+2:13). Het brons ging naar de Amerikaanse Chelsea Sodaro (+5:18). Els Visser lag aanvankelijk goed in de mix, maar ze verloor tijdens de tweede helft van het fietsen en vooral tijdens het lopen veel tijd. Visser finishte uiteindelijk als elfde (+20:07).

24:51 minuut zwom Margie Santimaria over 1900 meter en daarmee was de Italiaanse als eerste uit het water. Terwijl drie dames haar in de voeten volgden – Pallant-Browne, de Amerikaanse Chelsea Sodaro, de Duitse Saskia Käs en de Franse Manon Genet – wisselden Nicola Spirig als vijfde (+0:48) en klom Visser als zesde aan wal (+2:29).

Spirig werkte haar kleine minuut achterstand op de fiets snel weg en kwam zo na enkele kilometers op een eerste plek te rijden. Alleen Pallant-Browne slaagde erin de Zwitserse enigszins bij te blijven. Visser verloor tijdens het fietsonderdeel al snel tijd ten opzichte van de kop. Zo lag Visser na 35 kilometer op een achtste plaats op ruim vijf minuten afstand van Spirig.

Langzaam maar zeker breidde Spirig haar voorsprong op Pallant-Browne verder uit. Zo genoot de Zwitserse bij aankomst in T2 een buffer van twee minuten op de Engelse atlete. Reischmann trok haar loopschoenen als derde aan (+3:02). Visser bleek een zware dag te beleven. De atlete wisselde als zevende, maar zag haar achterstand tijdens het lopen al snel oplopen richting de tien minuten.

Pallant-Browne vond juist tijdens dat laatste onderdeel een extra portie energie en zo vormde ze een dreiging voor Spirig. Al na zes kilometer was het gedaan voor Spirig en kwam Pallant-Browne aan haar voorbij gezet. Spirig vocht dan wel door op haar tweede plaats, Pallant-Browne maakte op kop duidelijk dat niemand nog tussen haar en de zege zou komen.

Met een halve marathon van 1:17:18 uur in de benen tilde Pallant-Browne het lint op als winnares. Spirig passeerde de streep als tweede en Sodaro nam genoegen met een derde plaats. Visser beleefde een ‘tough day at the office’ en finishte uiteindelijk buiten de top tien.