Op een dag die bolstond van de records – winnaars Magnus Ditlev en Anne Haug verpulverden allebei bijvoorbeeld het wereldrecord Long Distance – heeft Els Visser een meer dan geweldige prestatie geleverd door Challenge Roth als derde te finishen én met een eindtijd van 8:24:47 het Nederlands Record te breken.

Helemaal tot het gaatje ging Visser daarvoor, want over de finish wierp ze zich op de grond – of beter gezegd: had ze geen kracht meer om te blijven staan – en bleef daar even volledig uitgeteld liggen. Geen wonder ook, want in de slotfase van de marathon moest de Nederlandse atlete er nog alles aan doen om Anne Reischmann van zich af te houden, iets waar ze dus wel in slaagde. Winnares Anne Haug of runner-up Laura Philipp inhalen was niet meer mogelijk – zij gingen vandaag aanzienlijk sneller – maar Visser sleepte dus een prachtige derde plaats binnen.

Visser beleefde van start tot finish een goede dag: na het zwemmen was haar achterstand redelijk beperkt en op de fiets had ze meteen aansluiting met Philipp. De twee dames reden naar een tweede en derde positie, maar moesten toen al wel concluderen dat Haug van een totaal andere orde was en niet van de overwinning te beroven viel.

Visser begon de marathon uiteindelijk als tweede, met Philipp in haar kielzog. Ze lagen toen al ruim zes minuten achter de koploopster. Sterk als altijd vocht Visser voor wat ze waard was en bood ze flink weerstand aan Philipp, maar in de laatste kilometers liep haar achterstand toch nog flink op.

Met haar derde plaats en eindtijd van 8:24:47 verbrak Visser het Nederlands Record dat sinds 2019 in handen was van Sarissa de Vries (8:32:04).

Haug won de race in 8:02:38 en Philipp werd tweede in 8:14:13.

Els Visser loopt naar Nederlands Record Long Distance (Foto: 3athlon.nl)