Met een zwemtijd van 46:23, een fietstijd van 3:59:25 en een looptijd van 2:34:18 snelde Magnus Ditlev gisteren niet alleen naar de winst bij Challenge Roth – zijn derde zege bij de prestigieuze wedstrijd – maar ook naar een nieuw wereldrecord over de klassieke afstand: 7:23:24. Al vrij vroeg in de marathon wist de Deen dat hij zijn eigen wereldrecord van dat jaar daarvoor (7:24:40) wel eens zou kunnen verbeteren, maar dat maakte de race er niet per se makkelijker op. “Daardoor moest ik blijven pushen en bleef het pijn doen.”

Een paar uur na de finish staat Ditlev alweer fris achter de finishlijn, de tientallen atleten op te wachten die achterin het veld finishen en er vijftien of soms zelfs ruim zestien uur over doen. “Ik heb me wel eens slechter gevoeld na een race”, lacht hij. “Ik voel me eigenlijk hartstikke goed.” Het is tekenend voor het herstellend vermogen van de inmiddels drievoudig winnaar van Challenge Roth, want een paar uur eerder ging hij logischerwijs diep om zijn eigen record uit de boeken te lopen.

Na zo’n twintig kilometer in de marathon had hij door dat hij op ramkoers lag en zijn eigen wereldrecord binnen handbereik was. “Ik vroeg aan mijn coach hoe het ervoor stond en besloot er toen voor te gaan”, aldus Ditlev die al de hele dag minuten op zijn eerste achtervolgers voorlag en toen al zeker leek van de overwinning. “Aan de ene kant was het verbeteren van mijn eigen tijd een extra stimulans om hard te blijven pushen, maar aan de andere kant maakte het de race ook een stuk zwaarder. Het is in ieder geval mooi dat het gelukt is. Waar uiteindelijk de grens ligt? Ik heb echt geen idee. Het gaat ieder jaar harder.”

Dat bleek ook wel bij de vrouwen, waar Anne Haug won in een tijd van 8:02:34 en daarmee ongeveer zes minuten van het vorig jaar door Daniela Ryf genoteerde wereldrecord afsnoepte. Minstens zo opvallend: Haug liep haar marathon in 2:38 uur, slechts vier minuten langzamer dan Ditlev. “Dat is echt next-level”, aldus de Deen daarover.

Eén iemand die sowieso met zijn mond vol tanden stond – eigenlijk zoals iedereen die in het stadion van Challenge Roth aanwezig was – was niemand minder dan Sebastian Kienle. De Duitser, voormalig wereldkampioen Ironman, droeg dit jaar een steentje bij aan de livestream en volgde alle verrichtingen dus op de voet. “Ik zou diegene moeten zijn die kan uitleggen waar dit soort tijden vandaan komen. Maar ik kan het niet. Het is echt een hele andere wereld.”