In wat uit is gemond in een ware triathlonshow, heeft Magnus Ditlev zojuist Challenge Roth gewonnen. Maar dat was niet alles, want de Deen verpulverde ook nog eens zijn eigen wereldrecord (de 7:24:40 uit 2023, red.) waarmee hij vorig jaar al voor een enorme sensatie zorgde. Ditlev won Challenge Roth vandaag dus in een nieuwe ‘world best time’ van 7:23:24 en liet daarmee zien dat het niveau van profatleten constant door blijft groeien.

Waar Challenge Roth werd geracet door de beste atleten ter wereld, gaf Ditlev niemand van al die toppers ook maar de illusie dat ze enige aanspraak konden maken op de felbegeerde overwinning. Na het zwemmen was het nog even Lukasz Wojt die een kleine voorsprong had op een behoorlijke achtervolgende groep, met daarin ook Ditlev, maar lang zou dat niet duren. Op het moment dat één van de andere kanshebbers, Patrick Lange, meteen na het zwemmen uitstapte met pijn aan zijn ribben, was het namelijk al Ditlev die op de fiets gas begon te geven, Wojt inhaalde en ook alle andere mannen achter zich liet.

Ditlev reed daardoor bijna de volledige 180 kilometer solo aan de leiding en deed dat in een allesvernietigend tempo. Het publiek op Solar Hill, in Greding en op alle andere iconische plekken langs het parcours, vingen soms slechts een glimp van de ‘witte tornado’ op, terwijl Ditlev overal vol gas door raasde en zijn voorsprong tot ongeveer zes minuten op zag lopen. Toen hij onder luid gejuich aan de marathon begon – en toen al wist dat het wereldrecord er wel eens in kon zitten – leek de strijd om de overwinning eigenlijk al totaal verkeken.

En dat bleek ook, want ook tijdens het lopen ging Ditlev vol gas door en onder perfecte omstandigheden, vrijwel geen wind en in tegenstelling tot voorgaande jaren niet overdadig warm, kraakte en piepte de Deen nergens. Ogenschijnlijk zonder moeite stoempte Ditlev door, ongetwijfeld gedragen door het publiek dat hem overal uit volle overgave aanmoedigde én het op handen zijnde wereldrecord, en bracht hij iedereen in vervoering. Eén ding was duidelijk: voor de zoveelste keer hing er magie in de lucht van Challenge Roth.

Toen Ditlev het finishstadion in kwam, was het feest dan ook helemaal compleet. Ditlev won Challenge Roth voor de derde keer en finishte in zijn nieuwe wereldrecord van 7:23:46. Tom Bishop werd tweede in 7:37:54 en Rudy von Berg derde in 7:38:50. De nummers twee tot en met vijf (Tom Bishop, Rudy von Berg, Jan Stratmann en Leon Chevalier, red), finishten binnen anderhalve minuut van elkaar.