Wat een prestatie zette Els Visser zondagnacht neer tijdens het – door Jan Frodeno en Anne Haug gewonnen – WK Ironman op Hawaii. In een tijd van 9:18:42 sleepte zij een indrukwekkende 16e plaats binnen. En dat terwijl Visser het kwalificeren dit jaar eigenlijk als haar grootste prestatie zag. De atlete was benieuwd hoe ze mee kon komen in ‘een sterk deelnemersveld als dit’ en liet zojuist zien dat ze er thuishoort.

Toch lag Visser na het zwemmen nog niet ideaal in positie: na een tijd van 1:02:44 kwam ze als 32e uit het water. Ter vergelijking: snelste zwemster Lucy Charles had slechts 49:02 minuut nodig voor haar 3.8 kilometer in het water. Daarmee bevond Visser zich dus niet op de meest ideale positie en was haar achterstand al behoorlijk groot.

Op de fiets begon Visser echter aan een enorme inhaalslag. In 180 kilometer fietste ze zich van een 32e naar een dertiende positie, waarbij ze slechts een 4:24 minuut verloor op koploopster Charles, maar wel tijd goedmaakte op bijvoorbeeld titelverdedigster Daniela Ryf.

Na de wissel naar het lopen schoof Visser al snel  nog een plaats op en zo liep zij het eerste deel van de marathon op een twaalfde plaats. Echter kwamen Maja Stage-Nielsen en Linsey Corbin kort daarna aan haar voorbij en zo kwam Visser op een veertiende plaats te lopen. Vanaf dit punt zakte Visser helaas wel wat in en zo moest zij nog twee atletes laten passeren. Uiteindelijk stelde zij een zestiende plaats veilig op 38:32 minuut afstand van de winnares.