Na een indrukwekkend sterke marathon zegevierde de Duitse Anne Haug zondagnacht (Nederlandse tijd, red.) tijdens het WK Ironman op Hawaii. In een goed opgebouwde race bewoog de atlete zich steeds verder naar voren en zo pakte ze na brons op het WK Ironman 70.3 eerder dit jaar en het WK Ironman vorig jaar, vandaag het eremetaal. De Engelse Lucy Charles vervulde lange tijd een hoofdrol, maar kreeg concurrentie uit onverwachte hoek aangezien topfavoriet en vijfvoudig winnares Daniela Ryf een slechte dag beleefde. Zo was het niet Ryf, maar Haug die een dreiging vormde tijdens de marathon en uiteindelijk Charles – na een lange dag op kop – afwisselde. Later kwam ook de Australische Sarah Crowley aan de Engelse voorbij, maar een paar kilometer later waren die rollen op wonderbaarlijke wijze weer omgedraaid en kwam Charles weer voorbij aan Crowley. Zo pakte Charles alsnog het zilver (+6:34) en moest Crowley genoegen nemen met brons (+8:02). Els Visser zette vandaag een geweldige race neer en liep op het moment van schrijven op een veertiende plaats en op 33 minuten van de winnares; uitgebreid verslag volgt zodra zij gefinisht is.

Zwemmen
Zoals verwacht domineerde Charles het zwemonderdeel. En dat terwijl de voormalig openwater zwemster eigenlijk helemaal geen fan van de oceaan is: ,,Ik ben bang voor alles wat er in het water onder mij zit”, vertelde de Engelse nog in een eerder opgenomen interview. Zodra het startschot klonk leek dit haar laatste zorg te zijn: Charles zwom namelijk al binnen slechts enkele meters alle vrouwen naar huis. Behalve de Amerkaanse Lauren Brandon: zij wist als enige de voeten van de Engelse binnen handbereik te houden. Uiteindelijk werkte Charles het zwemonderdeel af in 49:02 minuut en daarmee was zij slechts 1:34 minuut langzamer dan de eerste man: Josh Amberger. Ondertussen verloor Brandon – die vrijwel gelijktijdig met Charles aan wal klom – kostbare seconden doordat zij haar tas niet kon vinden in T1. Ryf kwam als dertiende uit het water, opkijkend tegen 5:17 minuut achterstand. Haug maakte als achtste haar helm vast (+5:06). 13:41 minuut na Charles wisselde Visser als 32e van water naar weg.

(tekst gaat verder onder foto)

Prachtige foto’s van de zwemstart. (Foto: Donald Miralle, Twitter)

Fietsen: Charles laat kracht zien
Charles maakte meteen duidelijk dat de koppositie haar te goed beviel om deze af te staan. Toch oogde de Engelse tot halverwege het fietsen rustig, voordat ze later een tandje hoger schakelde. De achtervolging bestond aanvankelijk uit Brandon (+0:15) en daarachter een groepje onder andere bestaande uit Haug, Sarah Crowley en Imogen Simmonds op ongeveer vijf minuten. Tegen verwachting in stormde Ryf niet hard naar voren en zo fietste Charles in 50 kilometer een dikke minuut uit op de Zwitserse topfavoriet. Ondanks het hoge tempo van deze dames voorin, kwam achterin het veld Visser ook op volle kracht. Met een stel ontzettend sterke fietsbenen reed Visser de eerste helft van het fietsen zelfs harder dan Ryf. Zo schoof ze tot halverwege het fietsen op van plaats 32 tot een vijftiende plek, waarbij ze slechts één minuut op Charles verloor.

(tekst gaat verder onder foto)

Lucy Charles ijzersterk en lachend op de fiets. (Foto: Twitter)

Na het keerpunt halverwege het fietsen ging Charles pas echt op de pedalen staan. Zo verzamelde de atlete een ruime marge voor de marathon. Toch verwachtte Charles deze buffer niet meer nodig te hebben: ,,Vroeger dacht ik dat ik zo ver mogelijk voorop moest fietsen, omdat ik het anders niet zou halen. Nu heb ik meer vertrouwen in mijn lopen, dus ik hoef niet heel gek te doen op de fiets. Dat geeft meer rust. Mocht het dan op de fiets niet lopen zoals gehoopt, geloof ik dat ik dat tijdens het lopen goed kan maken.” Maar Charles maakte dus op de fiets al snel duidelijk dat een teleurstellend fietsonderdeel niet op haar programma stond vandaag. Daarentegen beleefde Ryf wel een tegenvallend fietsonderdeel: ze zakte in 180 kilometer terug van een zevende naar een negende plaats en fietste beduidend langzamer dan we van haar gewend zijn. Achter Charles vormden Haug, Crowley, Daniela Bleymehl, Laura Philipp en Carrie Lester de achtervolgende groep bij ingang van T2; uiteindelijk hingen zij op acht minuten afstand van Charles hun fiets terug in het rek. Ryf volgde als negende (+12:44). Visser maakte in het tweede deel van het fietsen nog eens drie plaatsen goed en wisselde zo als dertiende op 18:06 minuut haar fiets in voor loopschoenen.

(tekst gaat verder onder foto)

Visser begint als twaalfde aan het lopen. (Foto: 3athlon | Hans Cleemput)

Lopen: Anne Haug slaat toe
In de eerste kilometers werd er achter Charles veel van positie gewisseld door de achtervolging. Na vijf kilometer was het echter Haug die haar energie nog niet opgebruikt bleek te hebben; zo liep zij naar een tweede plaats met een tempo waar niemand aan tipte. Charles werd het daarmee heet onder de voeten en volgens de cijfers was het dan ook een kwestie van tijd voordat de Duitse de kop overnam. Ondertussen was het aan Charles duidelijk af te lezen dat ze het zwaar had. Als sneeuw voor de zon verdween haar voorsprong. Net na 21 kilometer slaagde Haug er in en moest Charles haar hoofdrol afstaan. Daarachter vormde Crowley vanaf een derde plaats ook nog een dreiging voor de Engelse.

(tekst gaat verder onder foto)

Haug haalt Charles in na 26 kilometer. (Foto: 3athlon.nl)

Wat de getallen voorspelden gebeurde wederom en zo werd Charles ook door Crowley gepasseerd, die daarmee dus de tweede plaats innam. Echter liet Charles het hier niet bij zitten. Terwijl Crowley het zwaar kreeg, leefde Charles opnieuw op en zo claimde zij haar tweede plaats terug. Zo werd vlak voor de finish het podium nog eens omgegooid. Maar de titel pakte niemand Haug (8:40:10) meer af. Charles werd beloond voor haar aanvallende manier van racen met zilver (8:46:44) en Crowley moest alsnog genoegen nemen met brons (8:48:13). Deze overwinning kwam voor de Duitse Haug als een verrassing na een lastig jaar vol blessureleed: ,,Ik kan niet geloven hoe ik heb gelopen, echt geweldig. Ik zag dat ik inliep op Lucy, maar je weet het nooit. Misschien deelde ze haar marathon zo in dat ze het tweede deel harder zou lopen. Ik probeerde gewoon te focussen op mijn eigen marathon en tempo. Ik pakte veel drinken aan en probeerde slim te zijn en het vol te houden tot de finish; en dat lukte. Na een moeilijk seizoen was dit een geweldige manier om terug te komen. Ik heb ook weer wat looptrainingen in mijn benen dus kon weer een goede marathon lopen.”

Visser was op het moment van schrijven nog niet binnen, maar liep rond een veertiende plaats; verslag volgt direct zodra ook zij binnen is.