Els Visser heeft de vervelende nasmaak die ze overhield aan Challenge Wanaka – niet omdat de wedstrijd niet goed was, niet omdat zij zelf niet goed was maar wel omdat ze er onverhoopt verkeerd fietste waardoor ze de overwinning aan zich voorbij zag gaan – weggespoeld met een prachtige overwinning bij Ironman Nieuw-Zeeland. Afgelopen nacht (Nederlandse tijd, red.) moest Visser hard strijden voor haar overwinning en dat maakt de overwinning des te zoeter.

Na het zwemmen lag Visser zesde: ze zwom 57:02 minuut en keek toen tegen een achterstand aan van 6:26 minuut op de snelste zwemster. Dat was Rebecca Clarke, uitgerekend de vrouw met wie Visser in Wanaka verkeerd reed. Achter Clarke kwamen eerst nog Hannah Berry, Meredith Kessler, Laura Wood en Ai Ueda uit het water, voordat Visser voet aan land zette.

Op de fiets begon Visser, een beeld dat we inmiddels kennen, op stoom te raken. Toch duurde het deze wedstrijd lang voordat ze haar weg naar voren definitief vond. Na 25 kilometer was Visser al wel opgerukt naar een derde plaats, al bleef Kessler nog lang in haar kielzog rijden, maar het gat naar Clarke en daarachter Berry kreeg ze niet zomaar gedicht. Het duurde ruim zeventig kilometer voor Kessler het tempo van Visser niet meer kon bijbenen en op dat moment had Visser ongeveer de helft van haar achterstand op de twee koploopsters afgesnoept.

Pas in de laatste dertig kilometer ging het echt hard met het overnemen van de leiding in de wedstrijd; op kilometer 161 keek Visser nog steeds tegen een achterstand van 1:06 minuut aan en eenmaal terug in T2, had ze die omgezet in een voorsprong van 1:01 minuut. Berry en Clarke volgden dus kort, terwijl nummer vier Kessler eigenlijk al gezien was; zij volgde op ruim zeventien minuten.

Tijdens de run zag Visser haar voorsprong alleen maar groter worden; het gaf de Nederlandse ongetwijfeld vleugels. Pas in de laatste paar kilometer verloor ze weer wat tijd, maar haar voorsprong bedroeg toen al ruim vier minuten en dus ontging de overwinning Visser ook niet meer. Ze won de race in een tijd van 9:05:44. Berry werd tweede in 9:08:33 en Clarke derde in 9:10:11.