Heel kort twijfelde Els Visser of ze in drie weken tijd wel even zoveel keer moest racen, maar gelukkig voor iedereen heeft ze dat ‘gewoon’ gedaan. Alhoewel: misschien was het minder prettig voor haar concurrentie, want na twee weken geleden al een sensationele derde plaats bij de PTO T100 in Singapore en vorige week een overwinning bij Ironman 70.3 Lapu-Lapu, heeft Visser zojuist een nieuwe overwinning bijgeschreven door Challenge Taiwan met overmacht te winnen.

Visser sluit met de overwinning van Challenge Taiwan, met meer dan achtduizend deelnemers één van de grootste races ter wereld, de beste drie weken van haar loopbaan als profatlete af. Na het zwemmen had Visser iets minder inhaalwerk te doen dan gebruikelijk; de Zwitserse Alanis Siffert kwam na 25:22 minuut als eerste richting haar fiets, maar daarna volgde een groepje met Els Visser op een zesde plaats, met 3:15 minuut achterstand. Op dat moment werd Visser onder andere omringd door Lucas Lottie, Nina Derron en Samantha Kingsford.

Lang zou dat niet duren, want al in de eerste kilometers op de fiets reed Visser bij al haar concurrentes weg – en hard ook – en na twintig kilometer had ze haar achterstand van meer dan drie minuten op Siffert al omgezet in een voorsprong van meer dan een minuut. Visser was dus duidelijk op missie en liet er geen gras over groeien.

Op de fiets bleef Visser knallen en haar voorsprong werd snel groter en groter. Halverwege lag ze al bijna drie minuten voor en eenmaal terug in T2 was haar voorsprong op de nummer twee van dat moment, Lottie, meer dan vier minuten. Siffert, op dat moment derde, volgde op zeven minuten.

Tijdens de run hoefde Visser het ‘alleen nog maar even af te maken’. In de praktijk natuurlijk een lastigere opgave dan op papier, maar Visser kraakte nergens en zag in de eerste kilometers haar voorsprong alleen maar groeien. Pas in de allerlaatste kilometers kwam Siffert, die was opgerukt naar een tweede plaats, iets dichterbij, maar spannend om de overwinning werd het bij lange na niet meer.

Visser won de race in 4:08:39. Siffert werd tweede in 4:14:20 en Lottie werd derde in 4:18:48.

Els Visser viert feest na overwinning Challenge Taiwan (Foto: 3athlon.nl)