Emma Pallant-Browne heeft voor de zoveelste keer laten zien dat ze van wereldklasse is: na een verbluffend sterke run, waarin ze een grote achterstand op Laura Philipp goedmaakte, heeft de Britse atlete zojuist Ironman 70.3 Mallorca gewonnen. Daarmee rekent ze ook meteen af met haar haast eeuwige angstgegner: de warmte.

Pallant-Browne en Philipp waren duidelijk de sterkste vrouwen van de dag, maar dat was nog niet meteen duidelijk na het zwemmen. Daar waren het Julie Iemmolo, Sif Bendix Madsen, Luisa Iogna Prat, Stephanie Clutterbuck en Bianca Bogen die na 24:13 minuut als eerste uit het water kwamen, terwijl Lizzie Rayner als zesde volgde met een minuutje achterstand. Philipp en Pallant-Browne zaten toen al bij elkaar en volgden op ongeveer anderhalve minuut: zij lagen toen zevende en achtste.

De twee vrouwen bleven aanvankelijk ook op de fiets bij elkaar en reden meteen naar de kop van de wedstrijd. Na dertig kilometer hadden ze iedereen ingehaald en was hun voorsprong zelfs al opgelopen tot meerdere minuten. Toch wilde Philipp blijkbaar meer en zat ze er niet op te wachten om samen door te gaan, want op indrukwekkende wijze reed ze weg bij Pallant-Browne, om uiteindelijk solo in T2 terug te keren. Dat deed ze met een voorsprong van 2:21 minuut op haar Britse achtervolgster.

Voor Pallant-Browne betekende dat dus een flinke achtervolging, maar daar slaagde ze glansrijk in. Per kilometer maakte ze veel tijd goed en zo kwam ze steeds dichterbij Philipp. Na vijftien kilometer sloot ze zelfs weer aan bij haar Duitse concurrente, maar lang bleef ze niet hangen: Pallant-Browne ging er meteen voorbij en liep zo naar een bijzonder sterke overwinning.

Pallant-Browne won de race in 4:14:21. Philipp bleef nog dichtbij en finishte uiteindelijk slechts vijftien seconde later als tweede in 4:14:36. Sara Svensk finishte als derde in 4:23:47.