Youri Keulen zat er zó lekker in de afgelopen weken en leek ook voor Ironman 70.3 Mallorca dé man in vorm – hij werd ondanks het veld van wereldniveau in ieder geval gerekend tot één van de grootste favorieten voor de eindzege – maar de Nederlander heeft zojuist een enorme teleurstelling te verwerken gekregen. Al vroeg tijdens het fietsonderdeel kreeg hij een tijdstraf van vijf minuten vanwege stayeren en daarop stapte hij uit de race. De wedstrijd werd, na een spannende finale, gewonnen door de Duitser Nicolas Mann.

Keulen zat er vroeg in de wedstrijd goed bij en liet al meteen weer zien in bloedvorm te steken: na het zwemmen had hij een achterstand van een kleine halve minuut en in de eerste vijftien kilometer op de fiets maakte hij die achterstand naar de kopgroep meteen goed. Dat betekende wel dat hij voorin de wedstrijd in een behoorlijk grote groep met topatleten kwam te zitten; iets dat Keulen niet veel later dus duur zou komen te staan toen hij een penalty kreeg vanwege drafting. Het betekende ook het einde van zijn race, want Keulen besloot de race niet af te maken en uit te stappen.

Wat volgde was een race waarin Fransman Mathis Margirier in de slotfase van het fietsen solo op avontuur ging en met een minuut voorsprong op Jan Stratmann, Nicolas Mann, Gregory Barnaby en Kristian Hogenhaug aan de halve marathon begon. Lang leek het erop dat Margirier de wedstrijd naar zich toe zou trekken, maar met nog een paar kilometer te gaan kwamen Mann en Stratmann steeds dichterbij de koploper en op het 18 kilometer-punt gingen ze zelfs aan hem voorbij. Mann liep daarbij zo sterk, dat hij in de laatste kilometers ook afstand van Stratmann nam en dus naar de overwinning liep.

Mann won de race in een tijd van 3:49:19 en moest er nog wel voor sprinten, want Stratmann werd slechts acht seconden later tweede. Barnaby, die in de slotfase ook nog voorbij ging aan Margirier, werd derde op 23 seconden van de winnaar.

Bij de race maakte Gustav Iden zijn comeback. De Noor kwam echter al snel op grote achterstand en stapte ook uit.